113 години от Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание

През 1903 г. в с. Смилево, Битолско на Илинден е поставено началото на Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. То продължава в Одринско на Преображение и завършва в Разлог на Кръстовден.   В желанието за национално обединение на българите въстанието, белязано от трите християнски празници, става един от най-великите подвизи за жителите на тези региони.

Над 200 са убитите по време на въстанието в Разложкия край. Селата Кремен, Обидим, Белица и християнските квартали на град Мехомия /дн. Разлог/-центърът на въстанието, са изгорени.

42-ма мъже от Разлог са дали живота си за свободата. 28 от тях са погребани в оброчището „Св. Димитър“-парка пред Исторически музей-гр. Разлог. Най-младият от тях е 16-годишния Иван Цуцуманов, а най-възрастния е 68-годишния Марко Хаджиев. Останалите са мъже, в разцвета на силите си, оставили след себе си сираци и още неродени деца.

В знак на почит към всички, жертвали живота си във въстанието, бяха поднесени венци и цветя пред паметниците на П.К.Яворов, баба Магделина Юрукова и паметника на загиналите в Илинденско-Преображенско-Кръстовденското въстание. Шествието бе водено от общинското ръководство, начело с кмета инж. Красимир Герчев,  зам.-председателите на Народното събрание Красимир Каракачанов и Явор Нотев, Атанас Стоянов-народен представител, д-р Мария Копанарова-председател на ОбС-Разлог.

Панихида за загиналите във въстанието отслужиха отец Янко Русков и отец Димитър Белчин.

„Делото на илинденци е миг от дългата история на нашия град. Поклон пред героизма и решителността на въстаниците! Нека пазим жива паметта им и те да бъдат пример за родолюбие и всеотдайност в народните дела за нас и бъдещите поколения“-каза в словото си кметът на Община Разлог инж. Красимир Герчев.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене