Свържете се с нас

Таблоид

Учители от VIII СОУ „Арсени Костенцев“ се отказват от букетите за 15 септември, средствата отиват в подкрепа на Гошко от Белица

Публикувано

на

Под знака на благотворителността ще премине първият учебен ден в VIII СОУ „Арсени Костенцев“ в Благоевград.

Новата учебна година ще бъде открита без букети за учителите, като спестените средства от родителите ще бъдат дарени в подкрепа на 11-годишния Георги Желязков от Белица, който страда от левкемия.

Инициативата е на възпитаника на училището Димитър Гогушев от 5 „б“, който поде благотворителна кауза в помощ на болното момченце. Неговите съученици с ръководител Албена Цветкова първи прегърнаха идеята да се включат в кампанията „Моето добро дело за Гошко“, която преди дни стартира кметът на община Белица Радослав Ревански.

Примера им последваха 1 „а“ клас с ръководител Румяна Кръстева, 3 „б“ клас с ръководител Валентина Стоянова и 4 „в“ клас с ръководител Геновева Димитрова.

Класните ръководители и техни колеги „прегърнаха“ идеята на петокласника и доброволно се отказват от празничните букети, които традиционно им даряват на 15 септември в знак на признателност и уважение техните възпитаници, в полза на малкия Гошко от Белица.

Директорът на училището Сергей Биров пък призова и други учители и класни ръководители да се включат в благотворителната инициатива. Специална каса за дарения ще бъде поставена на входа на учебното заведение за всички желаещи да помогнат на болното момченце.

Нещастието застига семейството на 11-годишния Георги Цветков през август тази година, когато детето е през лятната ваканция при баба си и дядо си в Белица. Родителите му забелязват нещо необичайно в начина, по който синът им гледа с едното око.

След няколко прегледа ги изпращат при невролог и след кратък престой в неврологична клиника започват куп изследвания, скенер и ядрено-магнитен резонанс. Поставена му е диагноза тумор в мозъка. Оказва се това е рядък случай, тъй като туморът е дифузен и се намира на място, което прави отстраняването му по хирургичен път невъзможно.

След дълги и детайлни проучвания семейството на Гошко открива, че стандартните медицински практики не са ефективни за този вид тумор. Надеждните практики към настоящия момент са свързани със специфична имунотерапия, която се прилага на много малко места в света. Клиниката, на която родителите се спират се намира в гр. Кьолн, Германия.

Те избират да започнат тази терапия, тъй като тя предлага най-малко инвазивна намеса. Имунотерапията ще активира имунната система и ще накара тялото само да се бори с туморните клетки. Лечението трябва да започне максимално бързо!

Сумата, която е необходима за започване на лечението, е 65 000 евро. Тази сума включва лечението в клиниката, междинни изследвания, проучвания и други разходи покрай лечението в чужбина. Това е едно начало на битката, което е необходимо да бъде поставено максимално скоро. Семейството е внесло документи и във Фонда за лечение на деца в чужбина (ЦФЛД).

Открити са и следните дарителски сметки на името на детето:

Дарителски сметки:
Aлианц Банк България АД
BIC код: BUINBGSF
BG07BUIN95611100548124 BGN
BG77BUIN95611100548125 EUR
име: Георги Емилов Желязков
goshko@reactivit.net

 

 

коментара

Таблоид

Започна строителството на тунел „Железница“ от АМ „Струма“

Публикувано

на

Започна строителството на тунел „Железница“ от автомагистрала „Струма“, както и на пътните участъци непосредствено преди и след него. Съоръжението ще е с дължина около 2 км и ще бъде най-дългият пътен тунел, изграждан досега у нас. Изпълнението е обособено в три части – тунела, пътя преди и след него, за да може на обекта да се работи едновременно и да завърши в срока на Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

Тунелът ще бъде с две отделни тръби за движение. Дължината на всяка ще е около 2 км. Съоръжението ще бъде с всички необходими системи за енергоефективно осветление, вентилация, видеонаблюдение, пожароизвестяване, интелигентна система за управление на трафика, аварийни SOS кабини, електронна система за контрол на достъпа и т. н. Ще бъде изграден и обслужващ тунелен път при южния портал на тунела откъм гр. Симитли, площадка за хеликоптер, два моста над Суха река, които са съответно 108 м и 18 м, подпорна стена и др.

Изпълнител на тунел е Консорциум „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“, в който участват: „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, „ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН“ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД. Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС. Строителният надзор е на „План Инвест Железница“ ДЗЗД. В обединението участват: „ПЛАН ИНВЕСТ ПЛОВДИВ“, „ИНФРА ПРОЕКТ КОНСУЛТ“ ЕООД, „Аскос 03“ ЕООД, „СЪРЧ КОРПОРЕЙШЪН СРЛ“. Стойността на договора е 3 994 440 лв. без ДДС.

Участъкът преди тунела, пътувайки от София към Кулата, е с дължина 720 м. Включва и обслужващ тунелен път при северния портал и мостово съоръжение. Отсечката ще бъде изградена от ДЗЗД „Железница – Север“, в което са: „ГБС Инфраструктурно строителство“ АД, „Главболгарстрой“ АД и „Главболгарстрой Интернешънъл“ ЕАД. Стойността на договора е 29 985 345 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „ТЕС Консулт“, в което са: „СТРОЛ 1000“ АД, ТРИ-ЕС“ ЕООД и „ЕКСПЕРТ ДЕСИЖЪНС“ ООД. Техният договор е за 599 783 лв. без ДДС.

Отсечката след тунела е с дължина 1,4 км. Ще бъдат построени селскостопански подлез, подпорна и укрепителна стена, отводнителни съоръжения, изграждане и реконструкция на инженерни мрежи и др. Изпълнител на строително-монтажните работи е „ПСТ ГРУП“ ЕАД. Стойността на договора е 18 442 297,40 лв. без ДДС. Строителният надзор е на ДЗЗД „ПЪТКОНСУЛТ 2000-КОНСУЛТ 64“, в което са: „ПЪТКОНСУЛТ 2000“ ЕООД и „КОНСУЛТ 64“ ООД. Техният договор е за 465 222 лв. без ДДС.

Автомагистрала „Струма“ е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия.

Проектът ще се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

коментара

Продължете с четенето

Таблоид

Започна изплащането по втория транш на стопаните в Пернишко за закланите прасета

Публикувано

на

Започна изплащането по втория транш на сумата от 300 лв. на стопаните, доброволно заклали прасетата и дезинфекцирали обектите си заради африканската чума в Пернишка област. От вчера до края на седмицата общо 894 стопани, отглеждащи прасета в обекти, тип “заден двор”, на територията на областта, ще получат сумата. Тя е във връзка със заболяването африканска чума по свинете за подпомагане на стопаните, заклали доброволно прасетата си в указания срок и предприели мерки по почистване и дезинфекция до 2 септември 2019 г.

Изплащането започна вчера в селата от община Перник по утвърден график от ОДБХ. Днес ще се изплащат сумите в община Трън и части от населените места в община Брезник, град Радомир и селата Друган, Долна Диканя, Горна Диканя, Дрен, Радомир и кв. “Върба”.
В четвъртък ще бъдат извършени разплащанията в Земен, Ковачевци, Брезник, както и в селата Прибой, Поцърненци, Углярци, Извор, Кленовик, Житуша, Кондофрей, Чуковец, Гълъбник, Владимир и Старо село. В петък – населени места от община Перник и община Радомир. Плащанията се извършат предимно на ръка. 88 стопани са заявили да получат парите си по банков път.

По първия транш 215 стопани на територията на област Перник, подали заявления до 26 август и попадащи в обсега на 20-километровата санитарна зона на свинефермата в село Петърч, община Костинброд, получиха полагащата им се сума. Същата им бе отпусната за дезинфекция и обезпечаване на санитарно-хигиенните действия срещу АЧС.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

коментара

Продължете с четенето
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2019
П В С Ч П С Н
« сеп.    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

ПОПУЛЯРНИ