1 ефективна и 2 условни присъди по делото за радикален ислям

Съдебна палата Пазарджик

Една ефективна, две условни присъди и 10 административни глоби постанови Окръжният съд в Пазарджик в решението си за 13-те мюсюлмански духовници по делото за радикален ислям. Ахмед Муса Ахмед, мюфтия в Пазарджик, ще лежи 4 години в затвора. Съдът го призна за виновен и по трите обвинения, повдигнати срещу него- за проповядване на антидемократична идеология, за членство в организацията „Ал Уакф Ал Ислями“ и проповядване на религиозна омраза в проповедите си в Пазарджик и Пловдив.

Саид Мутлу е признат за виновен и по двете обвинения, повдигнати срещу него- за проповядване на антидемократична идеология и ръководене на незаконната организация. Общата му присъда е една година условно със срок на изпитание три години, а освен има и 3 хиляди лв. глоба.

Същата е присъдата и за третия основен обвиняем Абдула Салих. Съдът го призна за виновен за проповядване на антидемократична идеология и за членство в организацията.

За останалите 10 съдът призна за виновен за членство в организацията и наложи административни наказания за всички по 2 хиляди лева.

След произнасяне на присъдите се създаде напрежение извън залата, между поддръжници на имамите и граждани, присъствали на съдебния процес. Напрежението се прехвърли и пред Съдебната палата в Пазарджик, когато над 150 души, подкрепящи имамите, с крясъци и викове започнаха да ги защитават. До сблъсъци не се стигна заради намесата на полицията. По мнение на адвокатите, присъдите ще бъдат обжалвани в законовия срок от 15 дни пред Апелативен съд – Пловдив.

Един от осъдените имами, Али Хайрадин заяви, че целият процес е поръчков.

dariknews.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене