Огнеборци от РДПБЗН-Благоевград и Гърция с пожаро-тактическо учение на ГКПП Илинден-Ексохи (СНИМКИ)

Служители на РД „Пожарна безопасност и защита на населението“- Благоевград проведоха днес тактическо учение за гасене на пожар в международен тунел на границата между България и Гърция и откриване на незаконен пренос на радиоактивен материал на ГКПП Илинден – Ексохи.

В учебно-тактическите действия на ГКПП Илинден – Екзохи участваха български и гръцки противопожарни, гранични и полицейски служби.

В занятието се включиха служители от група „Оперативен център” в сектор „Пожарогасителна и спасителна дейност” и сектор ”Специализирани оперативни дейности” при РДПБЗН – Благоевград, пожарникари от  Районната пожарна служба в Гоце Делчев, от РУ и ГПУ – Гоце Делчев, доброволци от формированието в Гоце Делчев”, Центъра за спешна помощ в града, от РДГП – Смолян, както и представители на пожарната служба и на полицията от Северна Гърция.

Учебният сигнал за пожар бе подаден в 10 часа. Веднага бе преустановено движението през граничния пункт. Всички автомобили тренировъчно бяха евакуирани от тунела и предприети учебни действия за реакция при пожар в такива условия.

Според сценария на учението, малко по-късно, в 10.45 часа, при рутинна проверка дежурен служител от ГПУ съобщи за съмнение за открит източник с йонизиращо лъчение в товарен автомобил на ГКПП Илинден.

Свикан бе щаб, а след предприети проверки започнаха дейности за обезопасяване района около камиона с радиоактивен материал.

infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене