Липса на подпорна стена край река застрашава къщи в центъра на Дупница

Живущи на ул. „Тобеница” в Дупница алармират, че от години подпорната стена на реката се руши, което причинява свличане на уличното платно, а опасенията са, че след поредната зима, свлачищният участък ще стигне до къщите им. Години наред те търсят съдействието на общината за предприемане на адекватни мерки, но за съжаление отговорът, който получавали бил един и същ „Няма средства”. Освен, това те се притесняват за сигурността на децата им, както и на възрастните хора, преминаващи всекидневно от там.
„Тук вече е трудно да вкарваме колите си, защото платното на места го няма. Преди месец гумата на една съседска кола пропадна и едвам успяхме да я изкараме, а преди няколко години имахме подобен случай с микробус. Проблемът е сериозен и не разбираме, защо никой не прави нищо. Пресметнато е, че около 50 000 лв. ще стигнат да се укрепи този участък от коритото на реката. Той е с дължина близо 20 метра.
След 90-та година сме се обръщали към всички градоначалници/, включително Пилев, Дангов, Янев/, но резултат няма. Не сме търсили сегашния кмет Чимев, но предстои да го направим и се надяваме, най-после, на адекватна реакция. Постоянно сме подаваме молби, имаше и подписки, но „кучетата си лаят, керванът си върви”.

Идват комисии, заснемат, пишат, рисуват, обещаваха ни средства по проект „Бедствия и аварии”, но резултат няма. От 7-годишен живея тук, сега съм на 57 и нищо не се е променило”, кментира Йордан Андонов цитиран от ЗаДупница.ком. На фона на джунлата, която се е образувала в реката, се разнасят „благоуханни миризми” на фекалии, а отпадните води, директно, изтичат в река Бистрица.
До колко е бистра река Бистрица е спорен въпрос. Йордан Андонов обясни, че преди 42 години, когато е изграждана канализацията, са положени отпадни тръби, но не са съобразени с нивото на каналите на самите къщи. От тогава към момента, все още има домове, които не са включени към колектора.

П. Иванова/www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене