Местната власт в Кочериново подкрепи децата с диабет

Безрезервна подкрепа за децата с диабет показа местната власт в Кочериново, заставайки зад кампания, целяща да подобри възможностите за социализация и пълното им приемане в училищната среда.

Семинар на тема „Деца с диабет в училище”, иницииран от Сдружение с нестопанска цел „Култура без граници” се проведе в града със съдействието на Общината.

Над 2 000 българчета страдат от захарен диабет. Големият брой на заболелите е и главната предпоставка за подготовка на педагозите с основни знания за диабета и подхода към децата, страдащи от заболяването.

Сдружение с нестопанска цел „Култура без граници”, чийто председател е Росица Пандова-Йовкова, работи в помощ на децата с диабет и организира безплатни обучения с медицински специалисти в училища и детски градини, с цел да докаже че диабетът не е страшна диагноза, а състояние и начин на живот.

„Децата с диабет не са различни от възрастните и тяхното присъствие в детските градини и училищата не бива да буди страх у педагогическия и медицинския персонал. Те не бива да се чувстват дискриминирани, а да се интегрират успешно в училищната среда”, категорични са от Сдружението. „Култура без граници” прилага обучителна програма, създадена от проф. Мая Константинова – председател на Българското национално сдружение по детска ендокринология /БНСДЕ/ и водещ ендокринолог и диабетолог.

Програмата на курса „Превенция, лечение и контрол на захарния диабет в детска възраст” за медицински специалисти, работещи с деца, дава информация за причините, признаците и спецификата на захарния диабет, типовете диабет, лечението му, както и принципите на рационално хранене.

В рамките на семинара присъстващите имаха възможност да се видят нагледно как се измерва кръвна захар с глюкомер. Направена бе и демонстрация на работа с инсулинови писалки и инсулинови помпи.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене