Фараонът от Дупница духна в Гърция

Фараонът Георги Близнаков изчезна, отмъквайки милиони левове от наивни дупничани

Костадин МАРКОВ

Босът на фалиралата дупнишка пирамида Геор­ги Близнаков е духнал за Гърция, където синът му притежава огромно име­ние, купено с отмъкнатите от фараона влогове. Това разкриха пред „България Днес“ част от изгорелите при спукването на финан­совия балон граждани. Повод за коментара им бе командироването на трима прокурори от пло­вдивската прокуратура в Дупница, които ще нищят измамата с фалиралата „Популярна каса“. Пра­щането на държавните обвинители, които вече са започнали пространни разпити, се наложи, след като срокът на разслед­ването бе удължен с още 1 месец. Потърпевшите засега са над 120 човека, а събраните документи по случая възлизат на 2000 листа. Освен огромния обем от работа продъл­жаването на срока било предприето, тъй като било трудно да се докаже на­личието на престъпление според смисъла на нака­зателния закон.

Ръководената от Геор­ги Близнаков дупнишка популярна каса обяви фа­лит в края на юни месец, след като няколко годи­ни работи по модела на класически­те пирамиди. В молбата си до съда за фалит той обяснява, че е в невъз­можност да си събере вземанията от длъжници­те и няма ни­какво имуще­ство. Твърди, че средства­та са при­влечени от член-коопе­раторите „на техен собст­вен риск“. Оправдава се с влоше­ните икономически усло­вия. Посочено е, че има 229 кредитори с общ размер на вземанията 4 128 722 лв. В същото време длъжниците са 3 и дължат 212 653 лв. Макар да не е банка, касата чрез реклами и обяви привлича клиенти срещу обещания за го­дишни лихви от 14 до 18%. Пора­ди известността на фараона като мастит бизнес­мен в района редица от за­блудените хора дори не си правят труда да прочетат договорите, които парафират. В тях се уточнявало обаче, че не става дума за депозити като в банките. По­пулярната каса е регистрирана като кооперация, а все­ки клиент е вписан като неин член. Га­ранция за обеща­ните лихви никъде не е поемана. Тя е имала предмет на дейност предоста­вяне на заеми само на член-кооперато­ри за сметка на на­правени от тях и на техен риск вноски и средства на коопе­рацията.

Разликата между пирамиди и каси е, че при пирамидите, както е в случая, се започва ре­кламиране на дейност с даване на високи лихви, събират се пари, не се прави нищо. Следващи­те си получават парите от тези преди тях и така, докато се събере макси­малният кръг вложители, след което се изчезва с остатъка от наличните пари, обясняват финанси­сти. Съществен проблем е, че нито една институция не контролира тези каси, както и че няма закон, който да задължава БНБ или Комисията за финан­сов надзор да упражнява надзор върху тях.

Именно поради факта, че завлечените гражда­ни се съмняват отново някога да си видят пари­те въпреки намесата на властите, те са започнали собствено разследване. Те установили, че измам­никът е в имението на сина си в Гърция, което обаче не се водело на не­гово име. Всъщност фа­милията на Близнаков е прехвърлила всичките си имоти през кухи фирми на подставени лица. Така според запознати дори и Близнаков да бъде наме­рен за виновен, няма да има откъде да върне па­рите.

Експерти задават логич­ния въпрос защо хората, които си дават парите срещу високи лихви, не знаят, че са членове на съответната кооперация и не се интересуват. Ако се окаже, че няма присво­яване от ръководството на касата, вложителите ще трябва да водят граж­дански дела поединично, за да си търсят парите, но от кого?

ИЗМАМАТА С ХОТЕЛ „СЪНИ ВИЛИДЖ“

Освен с касата Близ­наков завлича десетки хора и с продажба на апартаменти на „зелено“ в луксозния хотел „Съни вилидж“ в Сапарева баня. Схемата е същата. Тегли се кредит за строежа на сградата срещу ипотеки­рането й. Влагат се и част от парите от популярната каса. Започва продажба на бъдещи имоти, средно по 40 хил. евро. Подава се искане за фалит. Назначен е синдик, който приема, че банката има да получа­ва 1,5 млн. лв. Близнаков изчезва с получения кеш и остава собствениците да се оправят с банката. Продажбата на компле­кса ще покрие дълговете към банката, но не се знае какво ще стане с измаме­ните.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене