Над 400 души ще пътуват с теснолинейката между гарите Септември и Добринище по повод 100 г. от възникването на идеята за създаването й

По повод 100 г. от възникването на идеята за железница през Родопите и 90 г. от отпътуването на първата теснолинейка по дефилето се организира масово пътуване по маршрута между гарите Септември и Добринище, съобщават организаторите от групата „Теснолинейката: 100 години идея, 90 години факт“. Масовото пътуване с теснолинейката ще се проведе тази неделя, като желаещите да се повозят на атрактивната влакова композиция са над 400 или поне толкова са заявилите присъствие в социалната мрежа, където се разпространява събитието.
Очакват се хора от цяла България, включително и от чужбина. Групата се събира в 08:00 ч. на гара Септември – теснопътна, откъдето след кратка церемония ще потегли теснолинейката. По време на цялото пътуване, на различни гари по линията, местни състави ще представят богата програма в чест на празника и в подкрепа на каузата за опазване и популяризиране на Родопската теснолинейка. За пътуващите от останалите градове, часовете на отпътуване са: София – 06:30 ч., Септември – 08:08 ч., Пловдив- 06:55 ч., Септември – 08:04 ч., Пазарджик – 07:41 ч., Септември – 08:04 ч., Димитровград – 05:30 ч., Септември – 08:04 ч. (с прекачване в Пловдив), и Стара Загора – 04:20 ч.
Родопската теснолинейка, която пътува по направлението Септември-Добринище, е една от най-предпочитаните летни туристически атракции в региона. Всекидневно любители на пътешествията от област Пазарджик, а и от други съседни области, преживяват приключението на релси, което ги превежда през множество живописни места из Родопите. Теснолинейката тръгва всяка сутрин в 8.25 часа от гарата в Септември и пристига в крайната си точка гара Добринище към 13.30 часа. Дължината на трасето е 125 км, а 12 са жп гарите по пътя на влакчето. Теснолинейката минава през 35 тунела и 4 моста. Основните спирки по направлението на теснолинейката са гара Варвара, гара Аврамово, гара Цветино, гара Якоруда, гара Разлог и гара Банско. Пътуването трае около 5 часа, които минават почти неусетно. Вагоните на теснолинейката са уютни и почистени.
Албена ЖИЛЕКОВА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене