Гласуването по импийчмънта на Русеф в Сената на Бразилия ще бъде проведено днес

Гласуването относно окончателната оставка на Дилма Русеф, временно отстранения от длъжност президента на Бразилия, ще започне в сряда, 21 август, в 11 часа местно време (16 часа българско време), предава ТАСС. Това заяви във вторник вечерта председателят на Федералния върховен съд на страната Рикарду Левандовски, който в съответствие с националната конституция отговаря за координацията на процеса по импийчмънт.
„Съдейки по ситуацията, която се очертава към настоящия момент, последното изказване днес ще се състои не по-рано от три часа през нощта. След това съм готов да прекъсна заседанието и да го възобновя в 11 сутринта“, заяви Левандовски. Присъстващите в залата сенатори се съгласиха с това предложение.
Независимо от желанието на изпълняващия длъжността президента на Бразилия Мишел Темер да ускори разглеждането на въпроса, почти никой от членовете на горната палата на бразилския парламент не се отказа от правото си на изказване.
Вече 38 депутати произнесоха своите речи. От тях 23 души изразиха подкрепа за импийчмънта, 13 се изказаха против, а други двама не заявиха за своето решение.
Русеф ще бъде изпратена в оставка, ако тази инициатива бъде подкрепена от най-малко две трети от депутатите (тоест 54 души, б.р.). В този случай вицепрезидента Мишел Темер ще остане на поста държавен глава до края на 2018 г.

Превод и редакция: Венцислав Съботинов

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене