Ясни са победителите в XXIV издание на „Пирин фолк” – Сандански

Наградата на община Сандански спечели Ива Давидова с „Не изтривай, майко, сълзите ми“

За два слънчеви и прекрасни летни дни Сандански „приюти” артисти, творци, изпълнители, млади и нетърпеливи таланти от цялата страна и Македония, за да „раздрусат” сцената и журито на двадесет и четвъртото издание на фестивала „Пирин Фолк” Сандански.

Магията на традицията и новият организатор, който община Сандански покани, проличаха още в първата конкурсна вечер, когато журито – и фестивално, и журналистическо, се оказа затруднено в избора си на победители.

Освен много качествена музика, интересна сценография и добра организация, тази година фестивалът „Пирин фолк” се отличи и с невероятната хореография на Ансамбъл „Чинари“ подбора на подгряващите групи и рециталите на Благица Павловска, Радостина Паньова и Румяна Панова.

След близо четиричасовата конкурсна програма в събота и препълнен летен театър, на гала вечерта бяха обявени всички победители. Ето кои спечелиха приз в XXIV издание на „Пирин фолк“:

Наградата на община Сандански спечели Ива Давидова с песента „Не изтривай, майко, сълзите ми“, която грабна сърцата и на журналистическото жури.

В конкурса за авторска македонска песен бе отличена като победител песента „Очакване“ по музика и аранжимент на Иван Йосифов, текст Пейо Пеев, в изпълнение на Светлин Миланов.

Песента спечели и наградата на телевизионния зрител и на публиката в Летния театър. На второ място за песен бе „Бащин дом“ по музика на Димитър Кантарев, аранж. Иван Йосифов и текст Христина Димова, в изпълнение на Ивайло Герасимов. „Бащин дом“ спечели и специалната награда на Радио „Благоевград“.

Две песни си разделиха третото място- „Взаимната любов“ по муз. и аранж. на Сашко Митковски и текст Христина Димова, в изпълнение на Душко Георгиевски и песента „Къде си, мамо“ по муз. и аранж. на Сашко Митковски, текст Катя Кирянова, в изпълнение на Благо Борисов.

 В конкурса за изпълнителско изкуство Мария Гогушева спечели сърцата, както на фестивалното, така и на журналистическото жури. Второ място спечели Душко Георгиевски, а трето Ана Стоянович.

Зрителите пред екрана гласуваха с sms за Ани Ненова, а публиката в Летния театър за Радко Петков.

След дъжд от награди и емоционални думи на сцената на Летния театър, директорът на фестивала Ненчо Касъмов връчи специална награда за цялостно творчество на композиторът Валентин Пензов, който бе дълги години директор на „Пирин фолк“.

Двете вечери на приключилото вече XXIV издание на „Пирин фолк“ – Сандански могат да бъдат описани като новаторски, професионално изпълнени с много усет, стил и мярка.

А какво да очакваме от следващото юбилейно издание на „Пирин фолк“, организаторите и кметът Кирил Котев загатнаха и обещаха още много изненади  и емоции на фестивала.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене