Цветана Комитова, Исторически музей-Благоевград: Материалът, който открихме при разкопките край Разлог, още не е обработен

Материалът, който открихме при разкопките край Разлог, още не е обработен. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин ас. Цветана Комитова, уредник в отдел „Археология“ в Регионален исторически музей-Благоевград и ръководител на проучванията при „Писаната църква“. По думите й, екипът е намерил монети, но все още не може да се каже каква е датировката им.
„В случая ние имаме няколко, но на този етап не мога да кажа от кога датират, защото не са почистени. Предполагам, че едната е антична“, обясни ас. Комитова. Тя прибави, че на обекта археолозите са открили и съоръжение, което наподобява пещ. „Освен битовата керамика, намерихме и едно съоръжение, което много прилича на пещ, може би, пещ за хляб, защото около нея освен пластове пепел и много малко керамика, имаше едно цяло гърне и фрагменти от други. Не сме намерили много богат материал, за да можем да определим помещението с точност. Най вероятно, това е един заграден двор, в който е имало пекарна, а в съседство има друго съоръжение, разкрито 2008 година, което, може би, е свързано с железопроизводство, производство на метал, така че засега е в процес на изясняване предназначението на цялото това пространство, което може да е помещение към сградата, може да е двор, в който да са били съсредоточени тези производствени дейности“, допълни Цветана Комитова.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене