Село Логодаж започна съдебна битка срещу кариера близо до къщите

Кметът и жителите на благоевградското село Логодаж заведоха дело срещу фирма за проучване и добив на строителни материали само на 500 метра от къщите на хората.  Първото дело е насрочено във Върховния административен съд на 15 ноември тази година.

„Ще водим съдебната битка по частен път, всичко финансираме сами. За съжаление всички отговорни институции са казали „да” на бъдещата кариера. Вярваме в справедливото решение на българския съд”, заяви селският управник Пламен Червенков. Той и съселяните му са запознали политици от различни партии с проблема, въпросът е коментиран и по време на парламентарен контрол в парламента, но резултат няма.

През месец април тази година столична фирма получи разрешение за проучване. То е за срок от 1 година и обхваща площ от 0,7 квадратни километра. Местните хора са категорични, че няма да позволят добив и ще бранят селото дори и с жива верига.

Местните жители смятат, че са нарушени санитарно-защитните зони от страна на фирмата. Наблизо е кладенецът, който е основен техен водоизточник, както и река Клисурска и бъдещата кариера ще съсипе района. На по-малко от 1000 метра по въздушна линия е язовир Стойковци, има къщи на 500 метра от кариерата.

„Чакат ни мощни взривове за раздробяване на камък. Ще дишаме мръсен прах и ще търпим висок шум. Ще се унищожи вододайната зона, която захранва населението и язовира. Ще се отрази негативно на флората и фауната. Пътят, който е международен, ще стане прекомерно натоварен. Ще се напукат къщите ни, ще изчезне и водата”, уверява кметът на Логодаж.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене