Кметът Москов награди бронзовия медалист от Международната олимпиада по химия в Грузия – Кръстю Драгинов

Кметът на община Гоце Делчев Владимир Москов посрещна в кабинета си ученика от ПМГ „Яне Сандански“ Кръстьо Драгинов, който спечели бронзов медал от Международната олимпиада по химия, проведена в Тбилиси, Грузия.

По време на срещата градоначалникът изрази голямата си благодарност и признание за отличното представяне и постигнатия резултат от възпитаника на елитната гоцеделчевска гимназия. А също и признанието си за високия професионализъм на преподавателя на бронзовия медалист – Марияна Карамитева, която има съществен принос за добрата подготовка на талантливия ученик.

На емоционалната среща присъстваше и помощник-директорът на гимназията, в която учи Кръстю Драгинов, Златка Милчева.

В знак на благодарност и признателност към Кръстю, прославил България и родния си Гоце Делчев на международния форум в Грузия, кметът Владимир Москов му подари скъп и необходим за него учебник, както и парична сума, а на сърцатата му преподавателка Марияна Карамитева – книга на видния историк академик Георги Марков.

Кръстьо Драгинов разказа подробности от своята подготовка за олимпиадата, както и повече за самото състезание. Преподавателката му Марияна Карамитева подчерта дебело, че Кръстьо има голям потенциал и е много амбициозен и изпълнителен и допълни: „Затова следващата година очаквам от него още по-добро представяне на Международната олимпиада“.

Както писа ИНФОМРЕЖА, на Международната олимпиада по химия в Тбилиси – Грузия, на която се състезаваха отбори от над 80 държави, България бе представена от бронзовата четворка – Янислав Данчовски – МГ-Плевен – 12 клас, Любен Бориславов и Борис Борисов от НПМГ – 12 клас, и Кръстьо Драгинов от ПМГ-Гоце Делчев – 11 клас.

И четиримата участници постигнаха невероятни резултати и станаха носители на бронзови медали, а самият Кръстю Драгинов е вече безспорната гордост за  гимназията си ПМГ „Яне Сандански” и родния си град Гоце Делчев.

Международната олимпиада по химия е проведена за първи път през 1968 г., а България е редовен участник в нея още от следващата 1969 г. в Чехословакия. Квотата на участници  в българския национален отбор е  четирима и те се избират винаги измежду най-добре класирани участници на Националния кръг на олимпиадата по химия и опазване на околната среда.

България е домакин на олимпиадата през 1971 г. и 1982 г. От 1999 г. до 2016 г. нашите ученици са спечелили общо 38 медала: 1 златен, 8 сребърни и 29 бронзови.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене