„Два се рода сродяват“ – четвърти самостоятелен албум на Мария и МагдаленаФилатови в музикална компания „Пайнер“

Ралица ВАСИЛЕВА
“Два се рода сродяват” е четвъртия самостоятелен албум на Мария и Магдалена Филатови в музикална компания “Пайнер”. Всичко за песните и видеоклиповете на близначките ще научат зрителите на “Бащино огнище”.
“Заглавната песен “Два се рода сродяват” е авторска мелодия на композитора Димитър Динев , а текстът е на нашия брат Богдан Филатов. Създадохме тази песен преди години за фестивала „Пирин фолк“. За този албум я записахме с нов аранцимент. – разказва Магдалена – тази песен е много специална за нас – продължава Мария – защото тя преразказва историята на нашите родители. Майка ни, която е от Банско се омъжва за баща ни, който е родом от Кресна, от другата страна на Пирин планина. Ние посвещаваме тази песен на нашите родители с много любов!”
“Песента “Руси коси, моме, имаш”, която записахме с нашия приятел и колега Борис Дали, също е част от новия ни албум. Много сме щастливи, че имаме тази песен в репертоара си. Тя е много стара и изключително популярна във всички държави на Балканския полуостров. Това е една от най-харесваните песни в нашия репертоар”, казва Магдалена.
За новия си албум Мария и Магдалена Филатови записват емблематичните македонски хитове “Биляна платно белеше” и “Море, сокол пие”. Две много популярни песни, които пресъздадохме по наш собствен начин. Радващо е, че на хората им харесва как сме ги пресъздали. А една от най-любимите песни в този албум за момичетата е “Заспало моме” от репертоара на голямата народна певица Любка Рондова.
“Твойте очи, Лено, мори” е една много красива мелодия от Егейска Македония. Чухме тази песен за пръв път в Охрид по време на едно наше пътуване. Изпълняваше я местен оркестър. Още тогава много ни хареса и решихме да я направим”, разказват близначките.
В албума има и странджанска песен “Питат ме, мамо”, която грабва със своята красива и изразителна мелодия. Също направихме една шопска песен „Запил се Стоян“. Песента е изключително игрива и закачлива. Много ни харесва. Решихме се да я направим. Аранжиментът го направи Тони Степановски, един македонски композитор. Една от любимите ни песни в новия албум е „Заспало Моме“. Тази песен е от репертоара на голямата Любка Рондова. Още докато беше сред нас тя ни позволи да я запишем, за което и благодарим страшно много.
Хороводната китка в албума съдържа 3 песни. „Кога идам любе ле“, „Дене мари“ и „Донка си платно белеше“. „Дене мари е много специална песен за нас, тъй като е знаем от деца. Винаги сме искали да е запишем. Тя е от репертоара на Руйчо Гойчев.
“Втората авторска песен в нашия албум е “От любов не се бега” – продължава Мария – Тя е дует с народния певец Васил Вълканов. Записахме тази песен за фестивала “Охридски трубадури”. Музиката е на Бобан Мойсовски, а текстът е на Драган Таневски.”
Тук е моментът да благодарим на нашите продуценти от „Пайнер“, Мария и Митко Димитрови за безрезервната подкрепа, която ни дават.
След излизането на албума “Два се рода сродяват” Мария и Магдалена Филатови споделят, че са започнали работа по следващия си музикален проект. Вече имат идеи, както за дуетни песни, така и за нови, интересни неща. А за този сезон, естествено, че са планирали и почивка. В програмата им са включени дни край морето, поход до красивите Пирински езера, а може би ще покорят и някой планински връх.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене