В Бачковската обител хиляди чакат за поклон пред Богородица

Дванадесетчасова служба огласи двора на Бачковския манастир в чест на храмовия празник Успение Богородично, където на този ден е едно от местата, където се стичат най-много християн

Няколко хиляди свещи озаряваха обителта, докато на голяма видеостена богомолци и туристи станахабачковски манастир игумен съпричастни на празничната литургия, водена от игумена архимандрит Симон.

От петък до края на празника през манастира очакваме да минат повече от 10 000 християни и гости, каза вчера отец Симон. Нека всички, които преспят под покрова на този манастир, никога не забравят смирението и добрите нрави, защото от това имаме нужда повече от всякога, насърчи гостите си игуменът в края на неделната си проповед.

Тръгнахме още в събота, за да бъдем в неделния ден тук, разбира се, и за понеделник оставаме, защото няма по-добро място да посрещнеш празника Голяма Богородица от Бачковския бачковски манастирманастир, обясниха в двора семейство Стоян и Геновева Арнаудови от Варна. Препълнен още в неделя сутринта се оказа манастирският паркинг, както и останалите частни зони за паркиране. Лично отец Симон настаняваше възрастни жени по стаите на манастира, още преди неделния следобед 90 от всичките 165 легла бяха заети.

Пет казана вода бе осветена след неделната литургия от отец Боян, днес игуменът ще освети още вода, празникза да успеят всички желаещи да отнесат по домовете си за здраве и благополучие. Агънца и овце, зайчета, но най-много петли и кокошки бяха даряваните обредни животни за Голяма Богородица.Ние сме приготвили курбан от 200 кг месо, за да успеят да вкусят повече хора, обясняваха манастирските домакини. Часове наред не намаляваха опашките на четирите места за записване за т.нар. четене на имена и служби за здраве. За първи път за празничната ни литургия съм поканил църковни певци от цяла България, обясни отец Симон. Известният богослов Димитър Арнаудов от вчера е неотлъчно от групата църковни певци, асеновградчанинът е известен и като личен стипендиант на Вселенския патриарх преди време.

Няма традиция чудотворната иконана Божията майка да празник успение богородичносе изнася на този ден, затова опашките за почит към нея се извиват вече четвърти ден вътре в църквата на манастира. Не по-малко обаче хората се задържаха за молитва и пред копието на още една Богородична икона, тази на Троеручица, копие на светинята от Троянския манастир.

Стотици ромски семейства не дочакаха т.нар. Ромска Богородица, когато традиционно почитат манастира, 28 август, и още от събота разпънаха палатки и завъртяха чевермета по поляните към Бачково. Заради храмовия празник до края на тази седмица няма да се ограничава преминаването през ремонтиращите се тунели Асеновград-Бачково.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене