Кой засенчи олимпийската легенда Майкъл Фелпс…? Етиопският кит, чиято слава става все по-голяма

Многократният златен олимпийски медалист, който счупи пореден рекорд на тази олимпиада не би могъл да излезе от сянката на етиопския плувец Робел Кирос Хабте. Буквално!

Спортистът от африканската държава едва ли някога си е представял, че ще се превърне в сензация на олимпийските игри в Рио де Жанейро, но се случи.
Самият той заслужава славата си като въпреки всички, въпреки подмятанията по негов адрес той не се притеснява.

Ако Майкъл Фелпс стана първи, то колегата му също е първи, но… отзад напред. Етиопският състезател не се вписва в представите за типичния професионален плувец, но се оказа една от най-обсъжданите теми в социалните мрежи.

Фигурата му е далеч от представата за „изпилените“ мускулести плувци, напротив! 24-годишният състезател е един от най-коментираните спортисти в Рио, тъй като той не прилича изобщо на професионален спортист, камо ли на плувец, борещ се за световно признание. От тази гледна точка не е случайност, че прозвището което му лепнаха – „Етиопския кит„, защото неговите 81 килограма са прекалено много за ръста му от 176 сантиметра и това е видимо дори с просто око.

Етиопецът се сдоби с прозвището Робел Кита и придоби култов статут сред почитателите на спорта. Едни подходиха към него с големи симпатии, други остро го разкритикуваха, докато той самият просто е щастлив, че се докосна до най-голямата спортна сцена.

„Изключително съм щастлив, защото това е първото ми участие на олимпийски игри. Благодарен съм на Господ за това“, заяви пред „Ройтерс“ Хабте, който се класира 59-и от 59 участници на 100 метра свободен стил.

И все пак атлети, като Хабте, само доказват олимпийския принцип, че е важно участието, а не победата.

„Не знам защо бях толкова бавен, но няма значение къде завърших. Винаги съм мечтаел да бъда плувец, който представя Етиопия на олимпийски игри. И ето ме – олимпийски плувец.“

Етиопия има 21 златни и общо 45 медала от олимпийски игри. Всеки един от тях е спечелен в бяганията на дълги разстояния – от 3000 метра с препятствия до маратон. Състезанията във вода обаче са нещо много далечно за африканската страна. В Етиопия дори няма басейн с олимпийски размери.

„В Етиопия всеки ден, когато се събудиш, тичаш. Не плуваш. Аз обаче не исках да съм бегач, а да стана плувец. Исках да направя нещо различно за своята страна. Затова избрах плуването“, споделя 24-годишният етиопец, който все още е студент.

На вашето внимание предлагаме и кадри от неговото плуване на 100 метра свободен стил.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене