Радостина Паньова: Важно е човек да бъде постоянен и да следва мечтите си

Радостина Паньова е родена на 3 март в с. Елешница, общ. Разлог. Млада и талантлива изпълнителка на фолклорни песни, която успешно съчетава в себе си традицията на българския фолклор с модерното звучене и визия на настоящето. Израстнала и закърмена с обичаите на Разложкия край. Възпитаничка на музикалното училище в с. Широка лъка със специалност “Народно пеене” и инструмент пиано. В репертоара си има над 500 изворни народни песни, между които “Чешма шарена”, “Кажи ми, Наде, истината” , “Пред чешмата”, “Дойди, Радо, изпрати ме”, “Миле Попйорданов”, “Разложка китка”, „Защо си ми, либе”, „Градил Илия килия”, „Пръстен ти вракям”, „Ой, Стояне”, “Долу Битола”, “Руси коси имам”, “Белите манастири”, “Мелнишката мома”, „За кого ги чуваш, Дано, очите”, “По друм одам”, „Оро се вие края манастира”, „Бабо ле, бабо”, „Йоване, мори Йоване”  и др., както и авторските: “Моят Свети Врач”, „Пирин ми е в сърцето”, „Сто години правила” /дует с Нели Рангелова/, „Сън ли сънувах”, „Манастирската чешма” и др.

Paniova-2 Радостина, тази година ще вземете участие на фестивала „Пирин Фолк” със самостоятелен рецитал. Какво е за Вас този фестивал, все пак вие сте и родом от този край?

– Първо искам да благодаря за поканата, която отправиха към мен новите организатори на фестивала “Пирин Фолк“ и на целия екип на Фен Фолк ТВ. Изключително съм щастлива, че точно на тази сцена ще отбележа десет годишнината си на професионална сцена с един самостоятелен зрелищен спектакъл, защото първите ми стъпки като самостоятелен изпълнител бяха там. Някак си чувствам сцената и обстановката много близки и познати. Ако преди години съм участвала само като изпълнител в конкурсните вечери, знаете, взимала съм и награда на община Сандански с песента „Моя Свети Врач“, сега този път е различно-този път ще бъде моята специална вечер.

Казват: Внимавай какво си пожелаваш, че понякога мечтите се сбъдват!

Е, сега съм щастлива и остава само да се наслаждавам на всичко, което в момента ми се случва в професионален план.

Пожелавам хиляди успехи на новите организатори и с тяхна помощ фестивалът да добие още по-голяма популярност, да има едно завръщане към корените, към магията на традициите, към всичко онова, което ни кара да се чувстваме истински българи.

Какво ще представите на сцената на Летния театър в гр. Сандански на 28 август?

– Ще поднеса микс от новите песни, включени в юбилейния ми албум и заедно с ансамбъл „Чинари“ ще представим много танци и ще предадем онази емоция, от която публиката има нужда. Сигурна съм, че ще видим радостта в очите на хората.

Каква е Вашата равносметка за тези 10 години на сцена, в които заедно с Ара мюзик изградихте името Радостина Паньова?

– За тези 10 години на професионалната сцена съм видяла много, учила съм се постоянно, вече имам ясната представа какво мога и какво трябва да покажа. Отговорността от тук нататък е голяма. Разбира се, имала съм и трудни моменти, но и много щастливи мигове. Много пъти съм го казвала и сега ще го кажа с риск да се повторя: Благодарна съм на хората, които повярваха в мен и с които намерихме правилния път, за това как да се правят хубави и стойностни неща, а това са г-н Виктор и Ненчо Касъмови и целия екип на Ара Мюзик. Важно е човек да бъде постоянен и да следва мечтите си. Няма да предам хората, които от едно обикновено момиче изградиха артист-изпълнителя, името Радостина Паньова.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Partniori TOP

Bayraktarski

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене