Попфолк легендата Иво Барбутски: С Глория ще си простим в другия живот!

Георги АНДОНОВ

Невероятно, но факт – кюстендилският попфолк певец Иво Барбутски пове­де три класации на сръб­ското радио с песните си “Спомни си за изминало­то лято”, “Диана, Диана” и “Ела с мен под дъгата”, узна пръв “Топ Преса”. На­шият репортер приклещва култовия автор на балади в кръчме под Хисарлъка. Покрай повода да почерпи за благата вест, узнаваме и куп пикантни, шокиращи и прелюбопитни истории от чалга-клюкарницата.

– Иво, преди да заминеш за Испания и да покориш Сър­бия, си бил първият мени­джър на Глория. После нещо яко се “сджафкахте”. Опра­вихте ли си вече отношенията с нея?

– Не, още не сме се виждали, за да си изгладим отношени­ята. Наистина, тя е подвласт­на на клюките. Както знаеш, 9 години бачках на брега на Средиземно море, в елитния клуб-ресторант “Бенидорм па­лас”, където изнасят концерти Джо Кокър, Елтън Джон, Пла­сидо Доминго. Навярно ще направя още един-два албума и отново ще поема по широ­кия свят. Ако в промеждутъ­ците изгладя отношенията си с някои хора, добре. Ако ли пък не стане,

ЩЕ ГО ОСТАВЯ ЗА НЯКОЙ ОТ СЛЕДВАЩИТЕ СИ ЖИВОТИ…

– Със Сашка Васева имате над 100 съвместни участия. Скоро виждал ли си се с нея?

– Неотдавна се връщах от Боровец и се отбих в Реси­лово, където се намира име­нието й. С кмета сме стари приятели, подарих му един мой диск, а той пък взе да ми се оплаква от именитата си съселянка: “Вземи да пого­вориш с нея, моля те, нали се уважавате?! В двора си е за­градила кантона за тока (явно има предвид трансформатора с таблата – б. а.). Заключила го е и инкасаторите не могат да засекат електромерите. Ко­гато й щукне и й мине, хайде да не ти казвам какво, тогава идва и отваря. Създава дерто­ве на цяло село”, жалва ми се кметът като пред полицейски пристав.

Аз какво да направя?!

ТАКАВА СИ Е БИЛА ВИНАГИ – ЩУРА МАКЕДОНСКА ГЛАВА, КОЯ­ТО ЕДВА ЛИ ЩЕ УВРИ НЯКОГА.

Освен на сцената преди го­дини често се засичахме с нея и в София. Решаваме да ува­жим Емил Димитров, Бог да го прости, в Княжево. Купим няколко бутилки водка. Пре­дупреждавам я, че не трябва да се застояваме като дуп­нишки баби на седянка. И два­мата добре знаем на какъв хал е след прекарания инсулт.

ДОКАТО ЕМИЛ НЕ СЕ НАПИЕШЕ КАТО КАЗАК,

Сашка не се сещаше, че трябва да си ходим. Това се повтори няколко пъти. Не при­емах извиненията й, че много го обичала и като певец, и като човек. А бе, аланкоолу, щом обичаш някого, нали трябва да го щадиш!? Това правило май-май не важи за нея.

А това, че ресиловци сега си имали проблеми с нея, те да си “укротяват опърничавата” съселянка.

– Стари авери сте и с Райко Кирилов. Многократният ла­уреат на “Пирин фолк” наско­ро се изцепи, че кътал в лич­ния си скъп джиесем стотина баяния и рецепти на баба си, чрез които бил в състояние да излекува и най-коварната болест?!?

– Хайде, стига бе! (бурен смях). С Райко се знаем от доста години, помагали сме си. Покрай един 16-килогра­мов сом неотдавна пресуши­хме две каси с бяло вино, но, Бога ми, никога не съм знаел за заложбите му (продължава неистово да се киска – б. а.). Познавах баба му. Тя беше една от най-известните лечи­телки и гадателки в Пиринска Македония. Дори леля Ванга изпращаше хора при нея. Из­ключително скромна и раз­брана женица. Гостувал съм й няколко пъти.

– На какво гледаше?

– Ами хвърля­ше там някак­ви лъжици… По тях гадаеше на кого ще му вър­ви в живота, на кого не. На­вярно Райко от нея е наследил нещичко, знам ли. Ако ми се появят здраво­словни пробле­ми, непременно ще го потърся, за да ме изле­кува (смях).

– Колежката ти Поли Паско­ва напоследък неудържимо набира ско­рост. Същест­вува ли реална опасност да задмине лю­бимката на президента Ни­колина Чакър­дъкова?

– Не знам, и двете ми харес­ват. Да не забравяме обаче, че Николина е от стара коза яре (смях).

– Не олекна ли пред фенове­те си, след като поиска 10 000 лв. хонорар за отктриването на църквата, и то в родното й село?

– Тя си знае цената! Ако й платят, ще пее, ако ли не – не! Нали с това си вади хляба. Ако и мен ме поканят да пея в Кюстендил,

СЪЩО ЩЕ ПОИСКАМ КРУПНА СУМА.

Какво като ми е роден град?!

– Братята Касъмови, собственици на “Ара аудио видео”, канят ли те за съв­местна работа? Все пак сте съграждани?

– Наскоро имахме уговорка да се видим с Виктор (по-го­лемият брат – б. а.). Искаше да му занеса мои клипове, материали, да ги види и чуе и да прецени какво можем да направим. С “Пайнер” също съм в прегово­ри.

– Инж. Митко Димитров, спо­ред теб, утвър­ди ли се като “Властелина на чалгата”, като мениджър от световна вели­чина?

– Не само че се е утвърдил и наложил. Той винаги е бил най-големият. В момента две­те му сателитни телевизии са най-гледаните не само у нас, но и по цял свят.

С Митко се познаваме още от времето на фирма “Фолк­тон”, където издадох първия си албум “Върни ми любо­вта”. Тогава работеха заедно с Жоро Сръбския, бяха прияте­ли. Той (инж. Димитров – б. а.) се занимаваше с музика мно­го отдавна, един от първите е в България, тръгнали по този път. Защо Митко се задържа, а Жоро Сръбския пропадна?! Последният известно време беше таксиджия. Доколкото знам,

В МОМЕНТА ПРОДАВАЛ КЕБАПЧЕ­ТА НА ЕДИН СОФИЙСКИ ПАЗАР.

Митко продължава да бъде най-големият, проби със собствената си глава и успя да се задържи и в най-трудни­те времена.

– Далече-далече преди да изгрее звездата на дими­тровградския “Пайнер”, в Кюстендил стартира музи­кално-импресарската къща “Пионер” на скандалния кре­дитен милионер и общински съветник в момента Валери Ненов-Шамшала. В първите години на демокрацията се говореше, че дръпнал с… из­нос на проститутки, най-ве­че украински “блядки”, за съседните бивши балкански републики. И то още преди да получи здраво рамо от ВИС-аджийските братя Васил и Георги Илиеви?

– Малцина знаят, че Ненов беше единственият в Бълга­рия с издаден лиценз, така нареченият “атакарнет” за из­нос на музикална апаратура в чужбина. През него минаваха всичките оркестри от страна­та, които искаха да работят зад граница. За проститутки не знам. Вярно е, че през фир­мата му минаваха танцьорки, балерини, шоу-програми от Русия и Украйна. А дали шип­търите са ги ползвали и за по-деликатни услуги, това на­вярно знаят малцина…

– Наскоро се появи инфор­мация, че Коце Маца е осъдил бившия импресарио Ненов за дълг от 20 000 лв. Знаеш ли нещо по въпроса?

– Срещаме се оня ден на пло­щад “Велбъжд”. Някога Ненов беше много добър музикант. Питам го защо все за пари го врънкат. Отговаря ми в типич­ния си стил а ла скоропого­ворка: “Абе, нали ги знаеш?! Всичките тия са откачили! Мàни ги!”.

ДОСИЕ

  • Иво Барбутски е бил ли­чен приятел със самия Тодор Живков, който веднъж му оставил на “отговорно па­зене” внучката си Евгения. “През зимата бачках като ди­джей в Боровец. Там доста се сближих с Татовата внучка. Тя тогава беше още тийней­джърка. Ама някой услужлив информатор взел, че доклад­вал, където трябва. Генсе­кът един ден цъфва с целия си антураж. Ръкува се с мен и в типичния си правешки стил ме посъветва: “Внима­вай тука с моето момиче да не станат некои номерца и издънки. Иво, аз тебе те по­знавам, да знаеш, ха-ха-ха!”, хили се бай Тошо и ме потуп­ва по рамото”, спомня си пе­вецът.
  • При гастрол на Емил Ди­митров в благоевградския хотел “Ален мак” Иво едва го спасява да не го потрошат от бой пияни и освирепели мест­ни бабаити. Изпълнителят на “Моя страна, моя България” също е фиркан до козирката. Макетата искат Емо да им пее на уше, той ги “поздравява” с плевенски “благословии”. “Бяха сгащили звездата у едно кьоше. Още преди пър­вото кроше се намесих и спа­сих положението. Емо – ни жив, ни умрял, се отпусна в ръцете ми. Освестих го с ня­колко водки насаме”, разказ­ва бившият кадър на фирма “Музика”, който държал тога­ва цяла Южна България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене