Отиде се кюстендилската Майка Тереза – Лили Шмидт

На 91-годишна възраст днес ни напуска кюстендилката Лили Шмидт, която е сравнявана с Майка Тереза. Тя почина в дома си днес малко след 17 часа в Кюстендил. Жената до последно се занимаваше със социална дейност, като само преди три седмици направи поредното си дарение за Кюстендилската болница.

„Тя беше много жизнена, пълна с идеи за това да помага с хората. Последната й публична изява бе на 2-ри юни по време на откриването на пенсионерския клуб „Христо Ботев“ в Кюстендил“. На всички ни много ще липсва, защото беше невероятен човек“, казаха нейни близки приятели.

Лили Шмидт е родена на 22 март 1925 г. в град Кюстендил. През 1968 г. заминава за Германия, където създава семейство. Работи като медицинска сестра. Чак след 1990 г. българските власти й разрешават да посети родината си. Основава Фондация „Помощ за България“ във Франкфурт на Майн, където живее.

Привлича дарители с личния си авторитет и контакти. Към България поемат тирове с дрехи, оборудване за социални домове, лекарства за болни, пари за трапезарии за социално слаби. През 2003 г. „швестер Лили“, както я наричат е наградена от президента на Германия с медал за благотворителност „Фердинс Кройц“, а през 2005 г. и българският президент Георги Първанов й връчва отличие за тези заслуги – орден „Мадарски конник“.

Лили Шмидт е почетен член на кюстендилското женско дружество „Майчина любов“ и почетен гражданин на Кюстендил. Чрез Фондацията „Помощ за България“ на български болници, общини и социални учреждения са дарени лекарства, дрехи, медицинско оборудване и апаратура за милиони евро.

За своята всеотдайна благотворителна дейност и милосърдие я наричат „българската Майка Тереза“.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене