Омбудсманът свиква форум за непридружените деца-бежанци

Омбудсманът Мая Манолова организира обществена дискусия на тема „Защита правата на непридружените деца – бежанци“. Форумът ще се проведе утре, 9 август 2016 г., от 11 часа в институцията на омбудсмана  – гр. София, ул. „Георг Вашингтон“ № 22.

Повод за дискусията е сигнал на Сдружение „Съвет на жените бежанки в България“, в който те призовават за спешни действия по изграждането на защитено пространство за настаняване на непридружени малолетни и непълнолетни деца – бежанци и търсещи закрила.

Днес омбудсманът Мая Манолова и експерти от институцията извършиха проверки в  регистрационно приемателни центрове за бежанци /РПЦ/ към Държавната агенция за бежанците в кв. „Овча купел“ и кв. „Военна рампа“. Манолова разговаря с непридружени деца-бежанци и видя условията, при които са настанени малолетните и непълнолетните.

На форума ще бъдат изнесени и факти, констатирани при проверките на Националния превантивен механизъм към омбудсмана в бежанските центрове – РПЦ в кв. „Овча купел“, приемателни центрове в кв. „Военна рампа“ и  кв. „Враждебна“, РПЦ с. Баня, община Нова Загора, РПЦ Харманли и транзитен център с. Пъстрогор, община Свиленград.

Общественият защитник ще представи доклад, в който са посочени слабостите и недостатъците на практиката по приема и интеграцията на непридружените деца-бежанци у нас.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене