110 решения върна на общинските съвети областният управител Бисер Михайлов, Гърмен и Сандански водят класацията

Общо 110 са върнатите неправомерно взети решения от общинските съвети в Пиринско за първите 6 месеца. Класацията води Гърмен с цели 22 върнати решения. Местният парламент там е и с две оспорени и отменени от Административния съд решения.

След Гърмен следва Общинският съвет в Сандански с 20 върнати решения и Кресна – със 17, от които три са оспорени и обявени за незаконосъобразни от административните магистрати в Благоевград.

Общинските съвети в областта с най-малко върнати решения за първото полугодие на годината – само по две, са Банско и Разлог. След първенците с по три върнати решения са още местните парламенти в Благоевград и Сатовча, като и трите върнати решения на ОбС-Сатовча са оспорени и отменени от Административен съд – Благоевград като незаконосъобразни.

Според отчета на Областната администрация за първите шест месеца на ОбС-Белица са върнати 8 решения, като едно от тях е отменено от съда, а друго е в процес на разглеждане.

Осем решения е върнал Бисер Михайлов на Общинския съвет в Хаджидимово, 6 на ОбС-Симитли и ОбС-Гоце Делчев, 5 на ОбС-Петрич, 4 на ОбС-Якоруда и ОбС-Струмяни.

Върнатите решения са във връзка с упражняването на контрола по законосъобразността на актовете на органите на местното самоуправление за периода 01.01.2016 – 30.06.2016 г., по време на който са били проверени всички протоколи от заседанията на общинските съвети.

Процентният дял на преразгледани в срок и отменени от общинските съвети решения спрямо върнатите решения е 89%. Показателят отразява нивото на упражнявания административен контрол от областния управител по законосъобразността на актовете на органите на местното самоуправление, както и своевременните действия на общинските съвети – върнатите решения са преразгледани в законоустановения 14-дневен срок.

75 % от оспорените решения са потвърдени от Административен съд – Благоевград като незаконосъобразни, а 25% са в процес на производство, сочат още данните на Областната администрация.

Общински съветвърнатиоспорениексперт
1.       Белица82От оспорените решения: 1 решение на ОбС  е отменено като незаконосъобразно от АС Благоевград; 1 – в процес на разглеждане.
2.       Гърмен222Оспорените решения на ОбС  са отменени като незаконосъобразни от АС Благоевград
3.       Кресна173Оспорените решения на ОбС  са отменени като незаконосъобразни от АС Благоевград
4.       Сатовча33Оспорените решения на ОбС  са отменени като незаконосъобразни от АС Благоевград
5.       Хаджидимово80
6.       Банско20
7.       Симитли60
8.       Петрич50
9.       Гоце Делчев60
10.   Якоруда40
11.   Благоевград30
12.   Струмяни40
13.   Разлог22В процес на разглеждане от АС
14.   Сандански200
             Общо:11012

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене