Студентът дупничанин, 20-г. Цветелин Иванов, който пострада тежко при трудова злополука в Италия, се прибра в Дупница.

Той разказа: Физическата болка се изтърпява, грозната постъпка на фирмаджията, който ни изостави, трудно ще преглътна

„Щастлив съм, че оживях и проходих. Преди около седмица се върнахме с родителите ми от Сардиния. Семейството ми беше сюрпризирано с призовка да се явим в полицията в Дупница и да дадем показания по подадена жалба от работодателя ми в Италия Марчело Иванов, който също е от Дупница. Откакто съм се прибрал, той не се обади поне по телефона да попита как съм. Оплакал се е, че аз, Владимир Велинов, който стоя през цялото време до мен в болницата, и родителите ми сме го изнудвали и сме го заплашвали със смърт, докато е бил в Италия. Защо не подаде жалба в Италия, а в България?

Физическата болка ще я изтърпя, но грозната постъпка на Марчело, който ни изостави с родителите ми в Италия, трудно ще преживея. Той обещаваше, че ще плати хотела на родителите ми, но избяга. Намериха се добри българи в Италия и ни помогнаха, събраха пари, платиха хотела и ни намериха квартира, за което им благодаря. Борис Паризов, председателят на ФК „Марек“ и заможен човек в Италия, ни намери добри адвокати.

Преди да падна от 8 м височина, Марчело ме изпрати да измия едни прозорци. Бях нает като общ работник, въпреки че аз не съм подписвал никакъв трудов договор, нямам и копие от него. Кой ме е подписал, не зная. Та отидох да бърша прозорците, качих се на една платформа, на която вместо дъска е бил сложен гипсократон. Стъпих върху него и полетях надолу. Паднах лошо. Кръстът и ръката ме боляха жестоко. Марчело ме хвана за краката и ме помести на около 2 м от мястото на падането ми. При преместванато е имало опасност да прекъсне гръбначния ми стълб, тъй като от падането имам два счупени прешлена. Веднага счупеният гипсокартон беше заменен с друг, за да не личи откъде съм паднал. Извикаха Бърза помощ и ме закараха в болница. Марчело ме утешаваше, че няма нищо опасно и че след три дни си тръгвам за България. На родителите ми казал, че съм се натъртил и до дни ще съм на крака.

Претърпях две операции на ръката. Вадиха ми нерви от крака, за да ги присядат на ръката ми. В момента ходя на процедури за раздвижване. Разбрах, че Марчело ми е направил застраховка два дни след злополуката и сега не мога да взема обезщетение за инцидента. До момента на трудовата злополука получавах заплата по 420 лв. по банков път, а разликата до 2600 лв. – на ръка. След злополуката съм осигуряван на 2600 лв., но не и преди това.

След всичко преживяно не мога вече да вярвам на никого. Отидох да работя в Италия, за да имам собствени пари. Майка ми работи като медицинска сестра и не взима висока заплата. Баща ми работи в ТЕЦ „Бобов дол“ и получава през два месеца аванс. За да не им тежа, отидох да работя. Сега ме е страх да отида отново, ами ако пак се случи нещо с мен?”, разказа Цветелин Иванов. Той наесен ще е студент трети курс в ЮЗУ – Благоевград.

Майката Мая Иванова продължи разказа на сина си: „Марчело Иванов се обади по телефона и ми каза, че Цветелин е паднал, но само се е охлузил и няма опасност за живота му, но трябва да отидем в Италия. Със съпруга ми тръгнахме с 500 евро в джоба. Като видях сина ни в болницата, едва не припаднах. Попитахме лекуващия лекар какво е състоянието на сина ни и той ни обясни, че има два счупени прешлена и жестока травма на ръката, ще се наложи още една операция. Марчело Иванов обеща да ни плаща хотела, но изведнъж реши да избяга. Остави ни на произвола на съдбата в чужда държава, без пари и без да знаем език. Добре че Владимир Велинов беше неотлъчно до нас. Марчело си замина с лекия си автомобил и ние сменяхме по три автобуса ежедневно, за да стигнем до болницата. Имаше една сестра от Плевен в болницата, тя всеки ден идваше при сина ми, помагаше ни с превода и с каквото може. Казват, че българите в чужбина са враждебни едни към други, но не е така. След като излезе по медиите за злополуката със сина ни, много българи в Сардиния и Каляри откликнаха и ни помогаха с кой колкото може. Донасяха ни храна и се грижеха за нас и сина ни.

След разговора ми с вас отивам да дам показания в полицията. Вместо да се засрами от лъжите и от грозната си постъпка, Марчело Иванов ни разкарва по полиция, били сме го изнудвали за пари”, заяви Мая Иванова.

Владимир Велинов каза, че българите в чужбина не са като са Марчело Иванов от Дупница. „Има много стойностни българи по света. Аз съм прекарал инфаркт преди две години. След злопоуката с Цветелин влизах два пъти в болница със сърдечна криза, но не си позволих да го изоставя. Аз имам син на неговата възраст и ако на него му се случи нещо такова и ако всички са като Марчело – бездушни, какво ще стане? За мен беше важно да се върнем в Дупница всички живи и здрави. Пари се изкарват.

В момента съм в болнични, разклатих си психиката от това, което преживях в Италия, и съм на успокоителни. Бяхме подложени на огромен стрес. Работодателят ни Марчело ту обещаваше, че ще се грижи за Цветелин, ту си тръгваше и се налагаше работниците да го спираме да не избяга. Накрая той извика карабинери и ние го пуснахме да си ходи в България. Заяви, че трябвало да оформя документи в България. Написал е пред застрахователя, че Цветелин е паднал от 1,5 м, после е сменил показанията си на 6 м. Той има защита от един албанец в Италия и затова си правеше каквото си иска”, заяви Владимир Велинов.

Репортер на вестник „Струма “ потърси по телефона Марчело Иванов, за да чуе и неговата позиция по изнесените факти от семейството на Цветелин Иванов, но като чу, че го търси журналист, той затвори телефона.

Както вестник „Струма” пръв съобщи, Цветелин Иванов, който е студент в ЮЗУ – Благоевград, претърпя инцидент, след като през юни отиде на работа в Италия чрез фирмата „Ден пауър“, собственост на Марчело Иванов от Дупница. Фирмата му извършва почистване на опожарени обекти. Трудовата злополука с Цветелин Иванов стана преди около месец, докато се изкачвал на 8 м височина да чисти прозорци, но работодателят му написа в документите, че е паднал от 1,5 м височина. Районна прокуратура – Дупница се самосезира за инцидента след публикации в „Струма“ и в момента заедно с италианските власти се извършва разследване.

Цветелин Иванов вече цяла седмица е в Дупница, досега не е потърсен да даде показания за инцидента по време на гурбета в Италия. Докато бил на легло в болницата в Каляри, му се обадил по телефона мъж, който го попитал дали наистина е пострадал. Мъжът се представил като кварталния на кв. „Спартак“ в Дупница.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене