Заседание на Регионалния съвет по опазване на горите, дивеча и рибата

Областният управител Бисер Михайлов проведе заседание на Регионалния консултативен съвет по опазване на горите, дивеча и рибата. На срещата присъстваха представители на ОД на МВР Благоевград, РД „ПБЗН“ Благоевград, ЮЗДП Благоевград, ОД на БАБХ Благоевград, Дирекция „Инспекция по труда“, РД „Гранична полиция“ Кюстендил и Смолян, представители на ловно-рибарски сдружения и кметове на общини на територията на областта.

Заседанието започна с доклад, изготвен от Регионална дирекция по горите относно състоянието и изпълнението на дейностите по защита и опазване на горските територии от пожари, и незаконни дейности в обхвата на област Благоевград през 2015 и 2016 г.

Основен акцент бе поставен върху готовността на структурите по отношение на превенцията и борбата с горските пожари. Областният управител изказа своите благодарности за положените усилия на всички доброволци и служители на институции, участвали в борбата със зачестилите напоследък горски пожари и подчерта перфектно създадената организация от сформирания щаб при извънредната ситуация с пожара в с. Рилци.

Директорът на РД „ПБЗН“ Георги Пармаков увери в готовността на служителите и техническото оборудване, както и в добрата координация при гасенето на горските пожари. Той акцентира върху необходимостта от превенция и информираност на населението.

От ЮЗДП докладваха, че са пуснати в действие девет пожаро- наблюдателни кули и предстои изграждане на Call център, който да събира и обработва информацията от тях.

Част от дневния ред бе представения доклад за епизоотичната обстановка при дивеча, опасности от разпространението на заразни болести през 2016 г. и мерки за откриване и предотвратяване. Във връзка с болестта нодуларен дерматит в областта са умъртвени около 900 говеда в 117 обекта. Процесът на ваксинация на територията на областта е приключил и на този етап няма информация за заразен добитък, като в момента тече процедура по изплащане на обезщетения.

Областният управител заяви, че всички предприети мерки са реални действия за справяне с пожарите, като допълни че навременната реакция и добрата координация между институциите са основен фактор за намаляване щетите от бедствията.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене