Австралия се движи! За 12 години континентът се е изместил с 1,5 метра

Това предизвиква затруднение на GPS устройствата

Австралия може би вече не е толкова далеч, колкото преди. Причината – от 1994 г. към момента континентът се е преместил с 1,5 метра (4,9 фута).

Как това е станало? Тектонски промени. Австралийската тектонична плоча е най-бързо движещата се континентална плоча на Земята. Учените смятат, че тя се е отделила от индо-австралийската плоча преди около 3 милиона години и се движи със 7 см (2,8 инча) на север и леко на изток всяка година, сблъсквайки се с Тихия океан в своето пътуване. С това си движение с всяка изминала година континентът е все по-близо до екватора.

Това движение може да предизвика напрежение между Тихия океан и Австралия, което да доведе до земетресения.

И докато 1,5 метра не изглеждат толкова много, разстоянието е достатъчно, за да наруши функционирането на глобалните спътникови навигационни системи, които са на позициите, дадени от австралийското правителство през 1994 г. Очаква се да бъдат променени.

Движението се отразява не само върху GPS картите, но и върху фермери и метеоролози. Така че сега, учените ще обновят всички координати на Австралия през януари 2017 г. Те ще бъдат нагласени спрямо предвижданията на геоложката служба на страната за това къде ще се намира континентът през 2020 г., или още 2 метра северно.

Движението на Тектонските плочи може да бъде предвидено, но силните земетресения също могат да предизвикат неочаквано разместване на географските координати.

www.bgonair.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене