Пепелянки плъзнаха в Пиринско! Домакиня намери змия в гардероба, ухапано момче едва оцеля

За нападение на  пепелянки съобщиха в кметството жители на разложкото село Баня. Хората са обезспокоени за живота и здравето на децата си, тъй като вече има и случай на ухапване от змия, приключил за късмет с добър край. На проблемната улица „Първа“ в Баня, която се намира в непосредствена близост до гориста местност,  почти няма къща, в която да не е виждано влечуго. Хората още миналата седмица са уведомили за проблема кметицата Мария Юрганчева, която след подаване на сигнала е депозирала докладна до администрацията в Разлог. Отговорът от отдел „Екология“ обаче е бил, че те  не могат нищо да направят, тъй като пепелянката е сред защитените видове и проблемът е от компетенциите на РИОСВ – Благоевград. Живеещите в района са категорични, че ако институциите не предприемат мерки  да запазят живота и здравето на децата им, ще вземат нещата в свои ръце, без значение за последствията. От разказите им стана ясно, че само за последната седмица на същата улица са убити пет змии, които са били в дворовете на къщите, а една – в района на Старата българска баня. На тези места ежедневно се събират да си играят десетки деца на възраст до 10 години. Ухапаният от змия Иван Юнчов, който по думите на медиците оцелял като по чудо, след като потърсил помощ чак на третия ден, разказа за проблема със змиите:

„Децата си играеха пред вкъщи и се развикаха, че има змия. Докато изляза, тя се беше пъхнала някъде в джантата на гумата на колата, която беше  паркирана от другата страна на улицата. Качих се да направя един кръг, като смятах, че ще избяга. Спряхме пред вкъщи и вероятно тогава тя се е пуснала и се е омотала около пейката. Поогледахме още един път улицата, не я открихме и аз седнах на пейката. Явно тогава ме е ухапала, но  не съм усетил. На другия ден усетих замайване, но не обърнах внимание, а на следващия ден  започнах да се обривам, станах целия червен, получих световъртеж. Обадих се на личния лекар, той дойде и първоначално каза, че е някаква алергия, но когато видя ухапаното, беше категоричен, че е ухапване  от змия. Веднага се обади на Спешен център и докато те дойдат, ми направи инжекция. В Разлог не предприеха нищо, тъй като са били минали 24 часа от ухапването, и ме изпратиха направо в Благоевград. Там вече лекарите ме поеха, включиха ми система, но ми казаха, че съм късметлия, че съм оцелял“, разказа потърпевшият Иван Юнчов.

Той разказа още, че на следващия ден след инцидента котка е удушила змия и я вкарала в двора на къщата му, а един от съседите, който познава змиите, казал, че е пепелянка. Змии са хващани и в дворовете на още няколко къщи, а Елена Дундалова дори е видяла влечуго в гардероба си.

„Всеки ден виждам поне по пет-шест змии у нас в двора. Преди няколко дни отворих гардероба и видях една змия в дрехите. Изплаших се, оставих вратата отворена и излязох навън, защото съм чувала, че те не стоят на едно място, и предположих, че тя сама ще избяга. На другия ден в навеса видях още една, беше се навила на кълбо върху един кашон, в който събирам хартия. След два дни чух, че Иван е ухапан. Да, живеем до гора, но трябва да се вземат мерки. Сега е ухапан мъж, но утре може да е някое дете“, каза Дундалова.

В непосредствена близост до имота на жената има и полуразрушени, необитаеми къщи, обрасли с храсти и треви. Хората предполагат, че именно там е възможно да има гнезда на пепелянки.

Репортер на вестник „Струма“ се свърза вчера по телефона с експерт от направление „Биологично разнообразие, защитени територии и зони“ към РИОСВ – Благоевград. От ведомството заявиха, че кметът на селото Мария Юрганчева вече е депозирала сигнал за случая, и поеха ангажимент проверка на място да бъде извършена още днес.

„Ще извършим проверка на място. Ако установим, че  има пепелянки, ще ги хванем и ще ги пуснем далеч от населеното място, но на този етап не можем да твърдим, че става въпрос именно за пепелянки. За всички змии, открити в градски условия, процедираме по същия начин, дори да са безопасни – неотровни или смоци. Съветваме хората  в случай на ухапване да запазят самообладание и да потърсят незабавно лекарска помощ. Децата да се държат на разстояние от затревени площи, за да могат да виждат какво се случва около тях“, каза Росен Алексов, главен експерт направление „Биологично разнообразие, защитени територии и зони“ към РИОСВ – Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене