Илко Стоянов, зам.-кмет на Петрич: Наследихме проблеми за над 1 000 000 лева!

Ваня ГЕОРГИЕВА

Адвокат Илко Стоянов е роден през 1970 година в град Благоевград. Ма­гистърската си степен по право е получил от Югоза­паден университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Той е общински съветник в об­ластния център, а от есента на миналата година изпъл­нява поста зам.-кмет на община Петрич.

Публикуваме интервю­то на Владимир Симеонов поради факта, че адвокат Стоянов дава откровена преценка за работата си в Общинската администра­ция на гр. Петрич като трезво подхожда към ак­туалните трудности, пред които е изправен екипа общинари, но и представя решенията, чрез които гр. Петрич може да получи по-висока оценка по отно­шение благоприятна среда за живеене и добро качест­во на живот, а това няма как да стане без „равноп­оставеност, прозрачност, публичност“, както самият той казва. Между другите причини, освен събирае­мостта на данъците, Стоя­нов изтъква инвестициите и правилното усвояване на евросредствата.

– Г-н Стоянов, вече ня­колко месеца сте замест­ник-кмет по икономиче­ските дейности в община Петрич. Как оценявате пре­хода от адвокатската про­фесия към администрация­та?

– Адвокатската професия е от тези професии, които помагат да натрупаш и про­фесионален, и житейски опит във всички сфери на живота, защото правото е навсякъде. Нещо повече, сега притежавам и погледа от другата страна, тъй като многократно като адвокат съм опирал до искания от администрацията. Следва да отбележа, че в една об­щина зам.-кметът е само част от целия екип на адми­нистрацията, в която рабо­тят още много служители и определено тази част не е политическа, а експертна.

– На­сле­дихте ли дългове при встъ­пването на новия екип? На каква стойност?

– Наследихме проблеми, свързани с финансови ко­рекции от неправилно из­пълнение по европроекти. За съжаление не са само един и два, а повече. Много проверки текат и в момента и все още не са приключи­ли, така че не мога да дам точна цифра. Със сигурност ще надвишим един милион лева. Най-вероятно предсто­ят и съдебни дела с някои от юридическите лица – из­пълнители на въпросните проекти.

– Кой ще заплати тези пари?

– Тук отговорът е едноз­начен – жителите и данъко­платците на община Петрич. Една част от формирания бюджет за местни дейности ще се разходва за заплаща­не на такива суми вместо да се усвои за друг тип дей­ности – например социални, култура или спорт. Както става все по-популярно да се казва – лесно е да спечелиш проект, трудното е да го из­пълниш по правилата.

– В тази връзка, като спо­менахте местни дейности, голям проблем ли са закъс­нелите плащания на длъж­ници към общинската хаз­на?

– Да, проблем са, защото голяма част от тези взема­ния са окончателно погасе­ни по давност. И то проблем са предимно задължения­та на юридическите лица, които са функциони­рали на терито­рията на община Петрич. Оказва се, че много жители в неле­ко финансово положение са си заплащали дължими­те данъци, а същевременно фирми на бизнесмени не са го вършели. Няма логика в методите, по които се е ра­ботило, но по-важното е сега да изградим нови принципи. А те са простички: равноп­оставеност, прозрачност, публичност. Който и да е длъжникът, без значение на социалния, политическия или обществения му статус, следва да заплаща задъл­женията си.

– Установихте ли финан­сови злоупотреби, за които да сте уведомили прокура­турата?

– Установяваме факти, за които сигнализираме на съответните компетентни органи, включително и про­куратурата. Без значение на какво ниво на администра­цията са извършвани дейст­вия или бездействия. А дали това са злоупотреби, нару­шения или престъпления сме оставили правото да ре­шават съответните органи.

– Общините през години­те се декапитализират. Ос­тават все по-малко атрак­тивни имоти и парцели. Как смятате да увеличите собст­вените си приходи?

– Това, че общините се де­капитализират, не е принци­пен проблем, защото една община не може да разчита само на продажбата на ак­тивите си. Рано или късно те ще свършат. Въпросът е тези продажби да доведат до привличането на реал­ни инвеститори. В община Петрич тепърва предстои приемането на Общ устрой­ствен план и една от целите на настоящата администра­ция е да обособи и създаде съвременна индустриална зона върху собствени имо­ти. На този етап приходите ще се увеличават чрез ефек­тивно използване на законо­дателния инструментариум, който имаме – местните да­нъци и такси. За в бъдеще ще разчитаме и на евентуал­но правителствено решение, което да даде възможност част от т. нар. плосък данък да остава за разпределяне в самите общини.

– А на приходи европроек­ти разчитате ли?

– Естествено. Предимства­та, които ни дава членството в Европейския съюз, следва да бъдат използвани. Стре­мим се обаче да изготвяме конкретни проекти, за които да търсим финансиране, а не да получаваме финанси­ране като напасваме към него проекти. Досега не сме пропуснали нито една въз­можност да кандидатстваме за усвояване на средства.

– Община Петрич финан­сира разкопките на антич­ния град Хераклея Синтика. Разчитате ли на повече ту­ристи и на по-големи при­ходи от развитието на тури­зма?

– Хераклея Синтика е един от примерите за това, кое­то казах преди малко. Със собствени средства се стре­мим да открием културното си богатство, като в послед­ствие подготвим работни проекти, за които да наме­рим финансиране. Хераклея Синтика е един от паметни­ците на културата, за които предстои да се говори, при това не само в България. Близостта му с храма на Ванга и магичната местност Рупите с нейната минерал­на вода ще се навържат в тематична връзка помежду си. Самуиловата крепост ще си остане голям български символ. Всъщност, искам да отбележа, че община Пе­трич е една от общините с най-голям списък на недви­жимо културно наследство. Всичко това е основа върху която да градим туризма, но това е само една от основи­те за бъдещото развитие на общината. В община Петрич съжителстват и си взаимо­действат много сфери от жи­вота – туризъм, земеделие, търговия, производство, култура, спорт.

– Ще има ли скоро местна инициативна група в южния град?

– Предстои извършване­то на анализ на територия­та, който ще ни даде много по-точен и конкретен поглед върху цялостното развитие на общината. При това този анализ ще бъде извършен по одобрена „мярка 19″, во­дено от общностите „Местно развитие“ от програмата за „Развитие на селските райо­ни.“ В тази връзка в община Петрич предстои създаване­то на Местна инициативна група – МИГ. Тези групи са едни от най-харесваните от Брюксел формирования по две причини. Първата е, че в тях участват представите­ли на гражданския сектор, бизнеса и общината като представител на публичния сектор. Втората е, че по този начин се осигурява достъп­ност на малкия и средния бизнес в реализирането на европейските програми. До края на годината предстои провеждането на много сре­щи с бизнеса, гражданския сектор и жителите на об­щина Петрич. Целта е, след като бъде извършен реал­ният анализ на състоянието в общината, да се внесе за одобрение стратегия, въз ос­нова на която МИГ ще бъде създаден като една мини оперативна програма.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене