Владимир Тодоров: Услугата „Спешно здравно досие” вече е достъпна

магистрала

Продуктът „Спешно здравно досие”, реализиран от Българска асоциация на пострадалите при катастрофи, Министерство на здравеопазването и Българската пациентска организация, вече е достъпен за всички. Това каза в интервю Владимир Тодоров, председател на Управителния съвет на Българска асоциация на пострадалите при катастрофи. „Това е един продукт, който спасява човешкия живот, при пътни инциденти”, каза още Тодоров.
В България между 60 и 80 души, всяка година загиват, заради липса на важна медицинска информация в първия „златен час“ след катастрофата, посочи той. В „Спешното здравно досие” са включени 13-те най-важни медицински показатели като алергии, кръвни групи, прием на лекарства, наличие на пейсмейкър, наличие на диабет, телефон на близки, както и декларация за донорство, допълни той. Цялата тази информация се качва на една карта – пластика, а специални стикери на задното стъкло на автомобила обозначават, че пътниците ползват услугата. При пътен инцидент, тази информация ще помогне на лекарите, особено ако човек е в безсъзнание, каза още Тодоров.
Всеки желаещ да се възползва от услугата може да попълни личните си медицински данни на интернет адрес – ehelp.bg и до 48 часа, неговата карта ще бъде активирана. Готовата пластика, както и стикерите, се издават от офисите на Българската асоциация на пострадалите при катастрофи.
За поддържането на услугата има годишна такса от 19,90 лв, като, по всяко време, информацията в профила може да се допълва и актуализира. За момента, продуктът е реализиран само на територията на страната. За всички желаещи да разполагат с медицинските си данни и в чужбина, е разработена услугата „Разширено здравно досие”, в която може да се съхранява цялата медицинска история – изследвания, рецепти и рентгенови снимки. Отивайки в чужбина, при нужда, тези изследвания и тези рецепти могат да бъдат отворени и видени отвсякъде, допълни Тодоров.
Василена ЙОРДАНОВА/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене