74 години от разстрела на Вапцаров

Днес се навършват 74 години от разстрела на големия ни поет и революционер Никола Вапцаров. Вапцаров е удостоен посмъртно със Световната награда за мир – избран измежду десетки предложения от десетки страни. Луи Арагон, който го предлага за нея, пише в мотивите си , че му я присъжда с гордост. През 1942 г. е осъден на смърт по силата на Закона за защита на държавата. Разстрелян e от тогавашните български власти на гарнизонното стрелбище в София заедно с Антон Иванов, Антон Попов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов.

Животът на човека е поредица от радости и скърби. Следвайки своя начертан житейски път, той се стреми да остави нещо след себе си за идните поколения.

Десетилетия наред българският народ живее с поезията на Никола Вапцаров. Всеки човек открива свои истини в неговите накъсани, задъхани стихове. Поезия приемана, преосмисляна, оспорвана, но винаги вълнуваща. Поезия млада, вечна и непрекъснато актуална. Поезия, която не бе захвърлена само върху пожълтелите прашни архиви на литературата. Един творец останал завинаги на тридесет и две, намерил място в сърцата на хората от всяка възраст, отправили поглед към по-добро бъдеще, към мечтите си.

Къде се крие тайната на неговата вечна младост?

Къде е живецът, който ни кара постоянно да се връщаме към неговата поезия за да търсим отговорите на своите въпроси, да преоткриваме себе си в нея?

Времето неумолимо ще реди години, десетилетия и столетия. Едни поколения ще сменят други, но всички те ще живеят с поезията на Вапцаров, ще я носят в себе си, ще черпят упование, надежда и оптимизъм от нея. Защото истинската признателност се крие не само в наричането на улици, площади и училища на неговото име, а в онзи паметник, който поетът сам си издигна в сърцата на хората чрез своите непреходни стихове. Защото човекът се превръща в истина, когато внесе в душата си песента и мъката на своите събратя. Защото времето е съдник, паметта е полъх, вярата е бъдник, а мечтата – полет!

Благоевградската общественост ще положи цветя и ще преклони глава пред барелефа на Вапцаров, разположен на фасадата на Драматичен театър „Никола Вапцаров”. Ритуалът ще се проведе в днес от 10:00 часа.

 

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене