За 13-ти път почетоха паметта на загиналите авиатори и пожарникари на Бетоловото

Десетки се събраха днес в местността Бетоловото край Разлог, за да отдадат почитта си към нелепо загиналите на 24 юли 2003 година трима авиатора от авиобаза Крумово, както и на началника на пожарната в Благоевград Кирил Чамишки. Близки на екипажа на хеликоптера, който се разби в операцията по гасенето на горския пожар, умишлено подпален от горската мафия, дойдоха за пореден път, заедно с децата на загиналите, някои от които преди 13 години са били пеленачета.

На поклонението пристигнаха колеги офицери на загиналите летци от авиобаза Крумово, полицаи и пожарникари от Благоевград. Дойдоха представители на генералния щаб на БА и на МВР. Беше отслужена заупокойна молитва в памет на четиримата загинали. Военна част взе за почест в тяхна памет, после всички дошли на панихидата паднаха на колене в едноминутно мълчание. Майки, съпруги, както и децата на подполковник Милко Пейковски, майор Николай Радулов, лейтенат Бойко Панайотов и на изгорелия заедно с тях Кирил Чамишки не сдържаха сълзите си и в днешния ден: “Нашите близки си отидоха мърцина, ей така, за нищо. Те доблестно изпълниха своя дълг, но13-години след трагедията нито са заловени виновниците за умишлено запалената гора, нито са осъдени, няма възмездие. Ние винаги ще носим в сърцата си своите синове”, каза покрусена една от майките на загиналите летци.

Преди дни злосторна ръка е била осквернила паметната плоча на изгорелите в огнения ад, като я е зацапала с боя, наоколо е имало купчини с боклуци. Общината в Разлог е организирала бързо почистване на плочата и района около нея. Сигнализирана е и полицията.

 ТРАГЕДИЯТА

Сутринта на 24 юли 2003 година при гасенето на горския пожар в местността „Бетоловото” загиват подп. Милко Пейковски, майор Николай Радулов, младши лейтенант Бойко Василев – военнослужещи от 24-та военна авиобаза „Крумово” и полк. Кирил Чамишки – началник – група „Държавен противопожарен контрол” към Областно управление „Пожарна безопасност и защита на населението” в Благоевград. При поредния заход за потушаване на пожара, изпратеният от Българска армия хеликоптер Ми-17 от авиобаза „Крумово” слиза на ниска височина, за да изсипе контейнера с вода, засмуква пепел и жар от огнената лава, внезапно се обръща с перките надолу и пада в огнището на пожара. Всичките четирима изгарят живи.

Автор: Павел Шатев, E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене