Директорът на ПМГ „Яне Сандански“ Елка Божикова пътува за САЩ

Там тя ще бъде от 11 до 21 октомври на десетдневно обучение в един от най-авторитетните колежи – „Банк стрийт“

Задокеанската ѝ визита е по програмата „Академия за училищни лидери” на Фондация „Америка за България“ за обучение на лидери и мениджъри в образованието. По време на визитата си тя ще има възможност освен да слуша лекции на едни от най-добрите професори в сферата на мениджмънта в образованието, също така и да посети американски училища, за да се запознае с работата им и практиката на нейните колеги там.

Ръководителят на едно от най-старите средни училища в област Благоевград заслужи правото да участва в реномирания обучителен семинар в САЩ, след като премина през три етапа на пресяване с участието на диектори от цялата страна. На първия те трябваше да педставят пред организаторите 3 есета на управленска тематика, а във втория кръг издържалите дебютния тест се явяваха през специална комисия от 6 души. Всеки един от журито можеше да задава по един аъпрос, докато всеки един от кандидатите трябваше в отговорите на всеки един от тях трябваше да се вмести в рамките на общо 10 мин. Последният етап около подбраните полуфиналисти бяха на специално едноседмично обучение по иновации от четирима водещи професори по мениджмънт и образователни практики. Краят на семинара бе и черешката на тортата в цялостния етап на пресяване и той бе своеобразният финален тест – изготвяне в рамките на 1 месец на проект за училищен план за иновация. Всяка една от работата бе разгледана след превода си от специална комисия в САЩ, която излъчи крайните победители и участници в задокеанското професионално посещение през октомври, а един от одобрените проекти бе именно на Елка Божикова.

Само месец след завръщането си в България тя ще участва на финална конференция на директорите, участали в подобни семинари през тази и предходните години, които да споделят своите виждания и вече работещи иновативни планове на територията на училищата, ръководени от тях.

Интересен факт през тази година за Гимназията е, че съумя да постигне успех и в трите направления в програмата на „Америка за България“ и директорът на ПМГ няма да бъде единственият, който ще лети за САЩ. Другият представител е учителката по английски език Гергана Шарланджиева също ще участва в специално обучение за преподаватели. То ще бъде в рамките на 3 седмици, а по време на него тя ще може да слуша лекции на известни авторитети в образованието и също така да черпи добри практики, включитено и в тамошни училища.

Само преди няколко седмици пък ПМГ „Яне Сандански“ получи чек за 90 хил. лв. от Дондация „Америка за България“, спечелени по проект за подобряване на материалната база и по реализацията му вече се работи. Така в началото на следващата учебна година в учебната институция ще има чисто нов център по природни науки, разполагащ с всичко необходимо и в крак с най-новите тенденции в момента за обучение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене