Близки до ГЕРБ „млади фермери“ от Гърмен взеха по 50 000 лв. за отглеждане на гъби, проверяващи завариха пустеещи земи

Безнаказани ли ще останат Ани Пандева и Петър Папазов от ГЕРБ-Гърмен, които в качеството си на бенефициенти на ДФ „Земеделие“ по програмата „Млад фермер“ получиха по 50 000 лева за отлеждане на гъби кладница, като не изпълниха задълженията си към програмата, а само усвоиха парите.

Това питат жители на Гърмен директора на ДФ „Земеделие“ Румен Порожанов и настояват за нова проверка и изкарване на светло на имената на шепата герберски лобисти, които са променили протокола на проверяващите за неспазените условия по договора, с което на всичкото отгоре са осигурили и втория транш от средствата по „Млад фермер“ на Пандева и Папазов.

Ани Пандева е офис секретар на ПП ГЕРБ – Гърмен, а Петър Папапзов е син на Величка Цветкова, която е член на общинското ръководство на ГЕРБ – Гърмен.

По програмата „Млад фермер” двамата са спечелили финансиране по  50 хил. лв. със задължението да отглеждат в продължение на 5 години гъби кладница, на така наречените „пънчета“.

Във времето между 1 и 10 октомври 2015 година експертите от Разплащателна агенция са извършили задължителната за спечелилите финансиране по „Млад фермер” проверка на Ани Пандева и Петър Папазов, целта на която била да се установи дали спазват предварително одобрения бизнес план и дали са увеличили площта, на която отглеждат гъбите.

Проверката е била извършена от експертите Иван Атанасов и Десислава Христова от Разплащателна агенция – Благоевград, които съставили коректни протоколи за фактическите резултати. В тях описали, че бенефициентите Ани Пандева и Петър Папазов не спазват клаузите на бизнес плана и не само, че няма увеличение на площта, но и самите гъби не се отглеждат. Стопанството, за което са получили първоначалните 25 000 лева, било тотално занемарено.

Според заключенията на съставените протоколи, съответните бенефициенти следва да бъдат отстранени от програмата и да понесат финансови санкции, които изисква програмата „Млад фермер“. Това обаче не се случило, коментират както запознати от Разплащателна агенция – Благоевград, така и жители на Гърмен, кандидатствали за финансиране по същата програма, но неодобрени поради липса на политически протекции, какъвто бил случаят с офис секретаря на ГЕРБ – Ани Пандева, и Петър Папазов – син на члена на общинската структура на ГЕРБ в Гърмен Величка Цветкова.

След проверките от Разплащателна агенция –Благоевград и протоколите, според които Пандева и Папазов е трябвало да върнат първоначално получената сума от по 25 000 лева за неспазените клаузи по договора, двамата използвали всичките си политически връзки от управляващата партия, включително и това, че по същото време директор на Разплащателна агенция е кадърът на ГЕРБ Георги Качев, протоколът от проверката на двамата експерти бил променен.

Така чрез политически натиск протоколът бил променен въпреки упорството и заканите на единия от експертите Иван Атанасов, че няма да допусне подобна промяна в документа.

Упорството на Атанасов обаче му коствало главата и той вече не е експерт в Разплащателната агенция. Така, използвайки политическия чадър и протекциите и на областни лидери, двамата бенефициенти Ани Пандева и Петър Папазов не само, че не са санкционирани, а им е бил извоюван и превод на останалите пари по програмата от по 25 000 лева, без да имат налице стопанство според договорите им.

„Нека дойдат и сега да проверят, че Пандева и Папазов нямат стопанство за отглеждане на гъби кладница. Седмици, след като получи превода, Папазов се обзаведе с луксозен джип, с който демонстрира благополучието си от участието в програмата „Млад фермер“. Това е христоматиен пример за злоупотреба с европейски средства, за това как евросубсидиите не стигат до истинските земеделци, а до псевдоземеделците, над които е опънат политически чадър“, коментират жители на Гърмен и млади хора, предимно от Сатовчанско, заложили на програмата и на отглеждането на гъби кладница, на които обаче проектите не били одобрени да сметка на лъжеземеделците.

„Цяла година очакваме да ни одобрят проектите, заложихме пънчета и после се чудехме къде да пласираме гъбите, тъй като не получихме нито одобрение, нито финансиране“, коментират младежи от Сатовча.

Според изискванията на програмата, след третата година Разплащателна агенция – Благоевград е длъжна да извърши проверка дали одобрените бенефициенти изпълняват добросъвестно предварително одобрения им бизнес план, по който са получили при подписването на договора 25 000 лева.

Отново според правилата в подписаните договори, ако при проверката на третата година от програмата всичко е според бизнес плана, бенефициентите получават останалите 25 000 лева.

Основна част от бизнес плановете по програмата „Млад фермер“ е и условието, че след третата година, който срок за Пандева и Папазов е изтекъл, те трябвало задължително за имат и увеличение на размера на площта, на която отглеждат гъбите на пънчета.

„Всички правила по програмата обаче в случая „Пандева – Папазов“ не само, че не са спазени, но политическият чадър им е осигурил и втория транш от финансирането. Настояваме за нова и безпристрастна проверка и възстановяване на ограбените пари по програмата „Млад фермер“ от въпросните лъжеземеделци, както и наказание и за виновниците, които им дадоха шанса да излъжат държавата и Европейския съюз“, коментират възмутени хора от Гърменско и региона.

www.infomreja.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене