Обвиниха крава за катастрофа край Благоевград, застраховател иска 8000 лв. от собственика й

Застрахователна компания съди животновод за катастрофа, предизвикана от кравата му в местността Блатото край Благоевград. Добичето изскочило внезапно на пътя за ГКПП – Станке Лисичково и се блъснало в идващия лек автомобил „Опел Зафира“. Ударът бил доста силен, но за късмет всичко се разминало само с материални щети. Собственикът на колата дал 12 500 лв. за ремонт на автомобила, като 8000 лв. били изплатени от ЗК „Евроинс“, където бил застрахован автомобилът. Впоследствие застрахователят завел регресен иск на стойността на изплатеното обезщетение срещу собственика на кравата Бойко Реджов. След инцидента той бил намерен от полицаите и накаран да се подпише като свидетел за пътнотранспортно произшествие. Тогава обаче не му обяснили, че неговата крава е причинила катастрофата.

В същия ден неговото стадо с крави било излязло на паша с пастир. Когато от полицията дошли и казали, че „някаква крава е убита някъде“, те проверили стадото и се оказало, че говедата са налице, тъй като всички крави имали ушна марка. В хода на делото са разпитани свидетели, сред които и съсед на Бойко Реджов, който обяснил, че му е помагал при маркирането на кравите. Ушните марки се поставяли още докато са млади телета, за да се знае чия е стоката, и той нямал интерес да има немаркирани крави, защото така губел субсидиите, от които живеел. Това е потвърдено и от официалната справка, която била изискана за маркираните крави.

Съдия Гюлфие Яхова кредитира свидетелските показания като логични, последователни и непротиворечиви и счита, че инцидентът не е причинен от кравата на Бойко Реджов и отхвърля регресната претенция. Застрахователят е осъден да плати съдебни разноски в размер на 740 лв., които е заплатил ответникът. Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене