Планинарска група пътува през Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Гърция, за да изкачи върховете Босански Маглич, Джеравица и Каймак-Чалан

Планинарска група е направила пътешествие през Сърбия, Босна и Херцеговина, Косово, Македония и Гърция, за да изкачи върховете Босански Маглич, Джеравица и Каймак-Чалан, съобщиха за Агенция „Фокус“ участниците в нея.

Без име

3

5Туристите Тишо Тишев, Жоро Ангелов, Владимир Ралев, Христо Димов и Христо Ангелов са тръгнали от Пирдоп през София, Сърбия-Ниш, Босна и Херцеговина-Вишеград, Фоча и курортното селце Тиентище, където групата е достигнала първенеца на Босна и Херцеговина връх Босански Маглич (2386 м н.в.) и Черногорския Мъглич (2394 м. н.в.). През Черна гора – Никсич, Подгорица и Рожане участниците в похода са достигнали Косово и Печ. От там, през Юник, по долината на Ереник, овчарските станове Гацафери, след красив езерен циркус, бити от „грахова“ градушка, туристите са стигнали Косовския великан Джеравица (2656 м н.в.). Групата е видяла големия сръбски манастир Високи Дечани, защитен от ЮНЕСКО и пазен от силите на КФОР. През Прищина, пракосявайки Македония, тирустите са преминали гръцката граница и през Флорина (Лерин) и Ски центъра Волас и са изкачили величавия и трагичен Каймак-Чалан(Властелина на върховете )(2521 м н.в.). Покрай Солун, Кавала и Комотини, Кърджали и Стара Загора, след 2400 км, туристите за завършили петдневното приключение.
Участниците в групата припомнят, че през 1916 г. на главното било на планината Нидже/Ворас на гръцки/ българските войски около 8000 души са отблъснали 60 атаки на петкратно превишаващата ги сръбска отпочинала и отлично оборудвана армия. В битките България дава 1927 жертви, а 6087 са ранени, на страната на Съглашението убитите са 5500, а ранените – 8000.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене