„Пътуващото лятно кино“ гостува в Кресна, Мелник, Баня и Елешница

Тази година националната кампания за възстановяване на летните кина в България „Пътуващото лятно кино“ на БНТ1 отбелзява своя първи юбилей. Началото на петия сезон на инициативата бе дадено на 8-и юли в София с прожекция на филма „Жажда“ на режисьора Светла Цоцоркова.

Жителите и на още 14 населени места в България, сред които Кресна, Мелник и разложките села Баня и Елешница, ще имат възможност да съпреживеят магията на лятното кино. На разположение на малките читатели ще бъде и „Пътуващата детска библиотека“.

Уникалният медиен проект „Пътуващо лятно кино“ не само популяризира българското кино и подрепя кинотворците, но и постигна реални резултати – за четири години бяха възстановени летните кинотеатри на места, където от години нямаше такива – в Карлово, Елена, Генерал Тошево, Кърджали, Велико Търново, Силистра, Криводол, Поморие, Перник, Ямбол и в Плевен.

Досега „Пътуващо лятно кино“ измина над 20 000 километра. Повече от 70 000 души гледаха 126 прожекции на български филми под открито небе. Рекорден брой зрители проследиха прожекции в Горна Оряховица – 2 500, Велико Търново – 1 700, Плевен – 1 500, Сандански -1 500, София – 1 200.

Инициативата на обществената телевизия получи подкрепата на общините, безпрецедентен обществен отзвук и престижните награди Eventex Awards България, Eventex Awards International, „Златно сърце“, както и най-важната – любовта на зрителите.

В рамките на националното турне на «Пътуващото лятно кино» на 11 юли в Кресна ще бъде представен филмът «Джулай» на режисьора Кирил Станков. На 12 юли жителите на с. Баня ще имат възможност да гледат филма на Антоний Дончев «Жената на моя живот».

От 21,00 часа на 13 юли в с. Елешница ще бъде прожектиран фирмът «Жажда», а на следващия ден – 14 юли – жителите и гостите на Мелник могат да гледат филма «Урок», режисьори Кристина Грозева и Петър Вълчанов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене