Туристическото дружество „Пирин“ в Разлог отбеляза 90-годишен юбилей

90-годишен юбилей отбелязва ТД „Пирин“ – Разлог. На Централния площад в града се проведе концерт, който тази година съчета и традиционната среща-събор на туристите-ветерани от цялата страна. Близо 400 участници от 12 групи от Благоевград, Пловдив, Червен бряг, Горна Оряховица, Самоков, Петрич, Гоце Делчев, Разлог, Банско и др., изпяха известни и обичани планинарски и български песни.

Поздрави към членовете на дружеството и публиката отправиха инж. Красимир Герчев – кмет на Община Разлог и председателят на ТД „Пирин“ Васил Михайлов, който връчи на градоначалника плакет за 90-годишния юбилей. Инж. Герчев пожела на всички крепко здраве, успех и сили за нови върхове.

Плакети бяха връчени и на всички председатели на туристически дружества, които гостуваха на празника.

Туристическото дружество се сформира на 7 април, 1926 година, в местността „Изворо“ от 21 любители на природата. Първият председател на дружеството е Борис Максимов. Учредителите на дружеството, в по-голямата си част, не са били местни жители на Разлог и по стечение на обстоятелствата през 1927 г. дори напускат града. Въпреки това те полагат основите на днешната туристическа организация, в чийто фундамент лежи инициативата за опазването на околната среда, нейното възстановяване, спомага за опазване на природните забележителности и географско-историческите места в района, а симпатизантите и членовете на дружеството откриват ползата от природата и туризма върху човешкия организъм.

През годините се появява и Клуб по алпинизъм към дружеството, което се  превръща в основа на Планинската спасителна служба. Първоначално в клуба членуват Идаки Динев, който е избран за ръководител, а домакин е Владимир Баров. В състава му влизат още: Атанас Колевичин, Борис Кондев, Георги Бицин/ Гюро/, Славчо Божанов, Любен Крънчев, Илия Майсторов, Димитър Татарски, Борис Константинов, Любен Астинов, а след това и  Ирина Климова, Христо Топалов, Иван Аргиров, Живко Тумбев, Захари Околски, Асен Хаджиев, Славчо Прегьов, Иван Стойчев, Асен Радев, Христо Татарски, Георги Максимов, Ив. Червилов и др.

Освен многото аварийно-спасителни акции в Пирин и Рила, спасителите участват  в местни и републикански алпиниади. Някои от членовете имат и междунарони изяви като  Петър Тумбев, д-р Богомил Цонков, Спас Чавдаров в Кавказ, в Памир – Емил Божанов и д-р Цонков, в Татрите-Борис Захов и Димитър Циров, в Алпите-д-р Цонков.

Днес ТД „Пирин“ има стотици членове, разпределени в Мъжки туристически клуб „Погледец“, Женски туристически клуб “Планинарка“ и Клуб на туристите-ветерани. Председател на ТД „Пирин“ е Васил Михайлов, а секретар Радко Божинов. Членове са: Иван Дебелушин, Иван Стойчев, Цветана Парапунова, Цецка Сланчева и Петър Сланчев. Контролният съвет се състои от Костадин Коцаков-председател и членове Иванка Маринова и Христина Найденова.

Дружеството се развива през годините и е все по-желано и привлекателно за хора от всякакви възрасти, които искат да станат членове. Това гарантира бъдещото развитие на туризма в Разложкия регион, който с еднаква сила през всички сезони на годината е привлекателен и търсен.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене