Народният представител Атанас Стоянов: Връщането на задължителната казарма ще бъде от полза на националната сигурност

Предлаганата от Патриотичен фронт (ВМРО-БНД – НФСБ) промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили предвижда военна служба от 6 месеца за мъжете, навършили 19 години

„Връщането на задължителната казарма и на наборната военна служба, ще бъде от полза не само за националната ни отбрана и сигурност, но ще е и полезен ход в стремежа за патриотичното възпитание и обществената социализация на младото поколение в страната“, заяви пред Sandanski1.com народният представител от Патриотичен фронт (ВМРО-БНД – НФСБ) Атанас Стоянов.

Той е убеден, че въведената през 2008 г. професионална военна служба в Репубика България, се е оказала недостатъчно ефективна и рационална за боеспособността на Българската армия.

Припомяме, че предлаганата от Патриотичен фронт (ВМРО-БНД – НФСБ) промяна в Закона за отбраната и въоръжените сили, включва оптимално съчетание между наборна военна служба, професионална военна служба и доброволна военна служба в армията.

Предвижда се наборната военна служба да е за срок от 6 месеца за мъжете, навършили 19 години.

За нейното ефективно провеждане се предвижда първоначален отчет на военнозадължените лица, както и надлежна система за предказармена военна подготовка и обучение (за учащите в средните училища, военната подготовка се предвижда да бъде интегрална част от учебния процес).

За лицата, които са освободени от наборна военна служба, е предвидена алтернативна гражданска служба за срок от 12 месеца (тази служба ще бъде в услуга и полза на националното ни икономика, чрез създаване на стопански структури в армията, в които служат лицата с ниско образование).

Законопроекта регламентира и т.н. доброволна военна служба, която обхваща лица преминали наборна военна служба и желаещи да бъдат обучени за сержанти от резерва в армията.

Професионалната военна служба се запазва в досегашният и вариант.
За реализиране на предвидените промени ще са необходими значителни допълнителни средства от държавния бюджет.

Те са необходими за възстановяване и ремонтиране на наличния сграден фонд, за вещево продоволствие и логистично осигуряване на наборната служба.

Финансовите анализи показват значително по – малко необходим ресурс за издръжка на един наборен военнослужещ (около 400 лв. на месец) в сравнение с издръжката на един кадрови военнослужещ (около 1200 лв. на месец).

Внесеният законопроект според Атанас Стоянов, ще повиши значително отбранителната способност на страната, като:

* ще се провежда по-успешна социална интеграция на младите хора, произтичащи от различни социални, етнически и религиозни групи на обществото;
* ще се подобри взаимодействието между институциите, относно споделяне на отговорностите за отбраната на страната между държавата и нейните граждани;
* ще се осигури работна сила за някой държавни стопанства под формата на алтернативна гражданска служба.

Всички тези обстоятелства ще са в полза на усъвършенстване на системата за защита на националната ни сигурност, по пътя на прякото привличане на максимален брой граждани в системата на военната отбрана.

Ще бъде възстановена и националната ни традиция в военнополитическата сфера през годините, както и направена и съществена крачка по отношение на възстановяване на слабите връзки между държавата и гражданското общество в областта на националната ни сигурност и отбрана.

www.sandanski1.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене