При спасителна акция в Банско: Извадиха автомобил, паднал в река Глазне

Снимки: Община Банско

Съвместна акция занятие за защита на населението при наводнения проведоха в Банско. 

В учението се включиха огнеборци от РСПБЗН-Банско, служители на Община Банско начело с кмета Георги Икономов, служители от дирекция НП „Пирин”, РУ „Полиция” – Банско, доброволци към формирование „Банскалии”, Планинска спасителна служба и Центъра за спешна медицинска помощ – Банско.

Тренировъчната демонстрация имаше за цел проверка на готовността и взаимодействието между първите реагиращи сили и средства в курортния град.

На два от речните мостове в района на Банско бяха създадени и отработени реални ситуации, които биха могли да възникнат в случай на наводнение – придошлите води на река Демяница са залели мост, като движението по него е невъзможно; и загубил контрол водач на МПС поради мокра пътна настилка, вследствие на което автомобилът и водачът се намират в коритото на река Глазне.

В първата ситуация бяха демонстрирани действия за ограничаване на водния поток в посока на града – бе монтирана помпа в речното корито на Демяница за изпомпване на придошлата вода и бе изградена дига с помощта на доброволците от местното формирование.

С втората акция бе отработена реална ситуация по спасяване на пострадали хора чрез изграждането на въжен мост над придошлите води.

„Добрата комуникация и взаимодействието между институциите е изключително важна при възникнали бедствени ситуации. Проведената днес демонстрация на съвместни действия при наводнения показа отлична готовност за реакция. Поздравявам всички участвали в нея и нека все пак си пожелаем да не се налага да прибягваме до такива мерки” коментира кмета Георги Икономов по време на занятието.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене