Миряни от целия регион се поклониха в черквата „Св. Прокопий“ край Стобските пирамиди за нейната 151-годишнина

Светецът е закрилник на семейството, настоящи и бъдещи младоженци и дава дълголетие, първото кръстено дете тук е живяло над 100 години, казва свещеноиконом Димитър Димитров от с. Стоб

imageМиряни от цялата околия се стекоха днес в черквата „Св. Прокопий“ край Стобските пирамиди за традиционния на 8 юли курбан, който се дава в чест на светията, посечен на тази дата. Черквата, която е ситуирана на входа на паркинга към Стобските пирамиди е уникална и е на 151 години, в нея обаче се съхранява църковна утвар на 487 години. Тя е изключително посещавана, носи името на св. Прокопий, загинал защитавайки името и вярата Христови.

imagesСмята се, че светията е закрилник на семейството, на настоящи и бъдещи младоженци и дава дълголетие. Ценна с вида си и съхранените в нея вековни християнски символи, черквата е ценна и защото се обслужва от един божи служител, с енциклопедични знания, всеотдаен към работата си и християнската вяра. На място работи свещеноиконом Димитър Димитров от село Стоб:

Нашата черква е единствена в България по рода си, има такава в Пловдив, но тя е построена много по-късно, а нашата е на 151 години. Имайте предвид, че черквата е била построена през 1373 година по време на турското робство в м. Цръквище, обаче тогавашните турски власти са решили да я преместят, защото е била на най-високото място, откъдето християните са можели да виждат, какво вършат те в техните храмове. Затова султанът разпоредил черквата да се премести на по- ниско, където е в момента.liturgia-kurban-GОттам в сегашната черква са преместени стар кръст и утвар, които са на 487 години, на толкова колкото е първата построена черква. Носи името на св. Прокопий, който бил мъченик и човек устоял на невиждани мъчения, но защитил християнската вяра и името Христово. Бил отличен войн на императора на Рим По време на поход му се явил кръст в небето и чул глас: „С това ще поразиш враговете“. Тогава той носил името Неаний.

Виждайки кръста, Неаний заръчал на златар да го изработи от злато. Когато кръстът бил готов на него се явили Христос и двама светии. Златарят се уплашил и изтрил образите, но те отново излезли. Неаний продължил военния си поход и именно с този кръст успял да освободи Йерусалим от бандити, които с години тормозили града. Така решил да приеме християнството и името Прокопий.

Предаден от родната си майка на императора, Неаний бил подложен на зверски мъчения, за да се откаже от християнството, но той бил непоколебим. Рязали го парче по парче, изтезавали го,, докато на 8 юли бил посечен,, разказва на един дъх отец Димитър. Черквата дава дълголетие, твърди свещеноикономът, който допълва „Първото кръстено дете тук е живяло над 100 години.

Днес на курбана в черквата присъстваха над 200 човека, представители на общинска администрация в Кочериново, също уважиха черковния празник. Те полагат неимоверни усилия за съхраняването на уникалната по рода си черква.

Кирил Петров

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене