Близо 500 миряни събра Света Неделя в с. Докатичево

Около 500 човека събра и тази година празникът Света Великомъченица Неделя в Симитлийското село Докатичево. Още от рано сутринта вярващите дойдоха в едноименния храм „Света Неделя”, за да запалят свещ за здраве и берекет. Отец Величко и отец Бисер отслужиха тържествен водосвет и осветиха казаните с курбан. Хора и песни не липсваха за доброто настроение на празнуващите. На курбана присъстваха председателя на общинския съвет в Симитли Владимир Христов, служители на общинска администрация и кметове на села от общината, които също дойдоха да запалят свещ за здраве.

Старата църква, наречена на Света Неделя, е построена в средата на XIX век в Църкварска махала. В самата църква има кладенец, чиято вода се смята за лековита. Там в миналото баба Ванга изпращала болни да се лекуват.

Легендата за Света Неделя разказва, че тя се заклела цял живот да пази целомъдрие, Много младежи търсели нейното съгласие за брак, но тя на всички отказвала с думите, че се е сгодила за Христа и иска да умре девица. Тогава един младеж от знатно семейство, обиден от нейния отказ, съобщил на императора, че цялото семейство на Неделя изповядва християнската вяра. Неделя била хвърлена в тъмница и подложена на мъчения, а родителите и заточени. Чудното оздравяване на нейните рани, както и нейният отказ да се поклони на езическите идоли карат властите да я осъдят на смърт. Именно за това и църквата носи нейното име.

www.struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене