Братовчедката от Сандански

Елка Атанасова

Между 100 000 и 300 000 лева. Такива суми са предлагани на членове на Висшия съдебен съвет, за да гласуват срещу отстраняването на скан­далния Камен Ситнилски от системата. Днес, 13 март, кадровиците на Темида се събират, за да решат дали да отстранят дисциплинарно завинаги от ВСС злопо­лучния Ситнилски, който е определян не случайно като Октопода на съдебната власт.

Камен Ситнилски

Любовницата на Камен Ситнилски КУПУВА ЧЛЕНОВЕ НА ВСС

ЕЛКА АТАНАСОВА ПРЕДЛАГА ОТ СТО ДО ТРИСТА БОНА, ЗА ДА СПАСИ ОКТОПОДА НА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

Рушветите са пред­лагани от друг член на ВСС – не по-малко скандалната Елка Ата­насова, която се оказа любовница на Камен Ситнилски.

„Елка и Камен са тандем от години. Това е публична тайна в на­шите среди. Навремето той помагаше кариер­ното й израстване. Сега е неин ред да покаже лоялността си към него. Ходи и обещава пари на членовете на съдебния съвет, за да гласуват срещу уволнението на Ситнилски. Тези хора не си поплюват“, раз­казва в неофициален разговор с наш репор­тер член на ВСС. От решението на съвета днес ще стане ясно колко хора не са устоя­ли на съблазнителната оферта. Защото иначе няма логично обясне­ние да се гласува в полза на компромети­рания Ситнилски, чиито скандални разговори, в които открито лобира да се подкрепи канди­датурата му, изтекоха миналото лято в меди­ите.

Ради Тодоров предава щафетата

Биографията на Елка Атанасова се оказва доста вълнуваща. Любовницата на Ситнилски е втора братов­чедка на Яне Янев и това обяснява от­къде лидерът на РЗС често получава папки с ком­промати, които да разнася из тв студиа с ба­летна стъпка.

Австрийският хотел в Сандански е виждал какво ли не, но женският бой надхвърля и най-щурите очаквания. Канонадата с токчетата се сипе не върху някоя от анонимните жрици на любовта, които се навър­тат тук в очакване на богати гърци, а върху главата на прокурор Елка Атанасова. Днес битата дама е член на Висшия съдебен съвет и има тежка дума при назначения и уволнения в съдебната система, но боят, който я орезилява публично в Интерхотела, няма нищо общо с професионалната й дейност. Не бързайте обаче да съдите и жената, която я шамаросва. Тя е съпруга на Георги Божинов, известен като Джоко, прокурор по това време в Петрич, а сега адвокат.

Джоко и Елка Атанасова се залюбват в прокурату­рата в Петрич, разказват пред „Уикенд” очевидци на грандиозния скандал.

Между двамата пламва горещ флирт

а по наблюдения на техни бивши колеги и доста добре финансово подплатен с парите на известен местен кредитен милионер. „Двама­та не спряха да кръстосват заведенията из района, да се глезят с парфюми, уискита и каквото се сетите от безмитните магазини на Кулата” – допълват картин­ката източниците ни.

Край на аферата слага измамената съпруга на Джоко, която вдига скан­дал на любовницата Елка Атанасова на възможно най-публичното място в Сандански – кафенето на Интерхотела. Отзвукът от боя е толкова грандиозен, че и днес, като се спомене името на Атанасова, мест­ните казват – „а, онази, дето я биха с токчетата по главата”.

Джоко запазва семей­ството си, но Елка Атана­сова се развежда. Бившият й съпруг Емил Атанасов, който е един от първите частници в Сандански, умира преди няколко годи­ни, поразен от рак. Самата Елка обаче тръгва уверено по пътя на кариерното си израстване. Става окръжен прокурор на Благоевград, а Яне Янев обяснява на всеослушание, че са втори братовчеди. Съдбата се усмихва благосклонно на двамата буквално по едно и също време – тя сяда на най-високия магистратски пост в Пиринско, а Янето се кълне като депутат в 41-вия парламент. „Бащата на Елка – чичо Живко, е пръв братовчед с татко, Бог да го прости (Георги Янев умира по време на предизборната кампания – б.а.), значи ние сме втори братовчеди“ – вещо разплита роднинските си връзки Янето и допълва:

аз съм щастлив от нейното назначение

обаче не защото ми е род­нина, а понеже Атанасова е един изключително добър професионалист!”

Как да не свалим шапка пред Иван Костов, който още в зората на демокраци­ята изрече крилата фраза: „България е малка страна, всички сме братовчеди”.

Кой е Янето – едва ли е нужно да обясняваме в детайли биографията на на­родния трибун. Нека обаче да проследим какви чудо­вища ражда симбиозата между братовчеди – депутат и окръжен прокурор.

Яне Янев е уникален с огромния обем инфор­мация, която премята по медиите – имена, факти, тайни завери. Лидерът на РЗС е широко и дълбоко информиран – той е в час по всички въпроси – от тънкостите в управле­нието на НАП, ДАНС до менажирането на фут­болните клубове. Дали е самороден талант, или е придобил някъде някога тази тънка школовка – това си знае само Янето. Според официалната си биография той е с две висши образования – агро – инженерство и икономика и мениджмънт. През юни 2009 г. в. „Поглед” обаче излиза с публикация, спо­ред която бъдещият лидер на РЗС е бил разследван за фалшив документ. През 1998 г. Военното окръжие в Благоевград се усъмнява в удостоверение, предста­вено от донаборника Янев. Според документа той е приет за студент. „Това са пълни глупости. И сте ходили в прокуратурата да се опитвате да изкарате от нищото нещо! Тази провер­ка има категорично заклю­чение, че удостоверението, което съм представил в университета, отговаря на изискванията. Имаше съмнения, че съм си

отложил казармата с шест месеца

за моята следдипломна работа”-подскача борецът за гласност, потърсен за ко­ментар. По това време Янев е вече политик – наскоро скъсал с БЗНС – Народен съюз на Анастасия Мозер и създал Национален инициа­тивен комитет за единение и възраждане на БЗНС.

По случая с удостовере­нието обаче е образувано дело. То прашасва в про­куратурата до 2005 г. и лека-полека е запратено в архива. Шеф на Окръжната прокуратура в Благоевград тогава е предшественикът на Елка Атанасова – Ради Тодоров – магистрат от обкръжението на бившия главен прокурор Никола Филчев. През юни 2009 г. журналисти отправят молба да се запознаят с делото. Говорителят на Окръжната прокуратура – въпросната братовчедка Елка Атанасо­ва уж обещава да помогне. След това обаче отказва, като развява бетонния ар­гумент в такива случаи – в делото има лични данни. И отново съвпадение – само месец по-късно тя е пови­шена в окръжен прокурор на Благоевград.

Случаят с братовчеда Яне ЯневЯне Янев

обаче не е единственото потулено разследване, дознание и следствие срещу влиятелни хора от Югозападна България с изключителното съдей­ствие на Елка Атанасова. По-смелите журналисти и анализатори биха нарекли нейния подход – дохо­доносен бизнес, който в цивилизованите държави се определя като търговия с влияние.

В Благоевград днес трудно се сещат за шумни дела, по които се е разви­хрила като прокурор Елка Атанасова и е произнасяла запомнящи се пледоарии. За сметка на това обаче оп­исват напоителните купони, които организирала, вклю­чително и през работно вре­ме. Поводи – дал Бог – Деня на юриста, 8 март, Коледа…

Всяко отчетно събрание на Окръжната прокуратура прелива в богати трапези. При това магистрат Атана­сова, която днес кадрува във ВСС, показва завидна организаторска дарба и винаги избира луксозни, но изключително дискретни хотели и ресторанти. На

тежките банкети през работно време

разбира се, присъстват високопоставени гости от столицата. Дестинациите са от приятни по-приятни – Банско, Сандански, но не в „Интерхотела“, който пази още спомена за побоя, а в 5-звездния парк-хотел „Пирин”..

Дали на такава сбирка или на друго място самият Камен Ситнилски е оценил изключителните организа­ционни способности на Елка Атанасова, в Благоевград не се наемат да кажат. Ситнил­ски по това време също е в стихията си – той коли и беси в Главна прокуратура. А и подрежда до голяма сте­пен състава на ВСС, както стана ясно от изтекли преди време записи. За близостта на двамата юристи се знае официално и това от години не е новина. Според пикант­ната мълва те са любовници от години.

Бегъл поглед в деклара­циите на Атанасова пред Сметната палата показва, че финансовите й дела също се развиват възходящо, като кариерата й. През 2009 г. тя е отбелязала, че има 14 хил. лева кредит и около 18 хил. лева спестявания. През 2011 г. спестяванията вече надхвърлят 25 хил. лева, а кредите са 42 хил. лева. Следващата година тя си купува апартамент в Благоевград за 51 хил. лева и опел за 28 хил. лева. Имотите в Сандански – сред които къща, етаж и т.н., са прехвърлени на дъщеря й, която е студентка.

Още една прелюбопитна история се свързва с вли­ятелното управление на прокуратурата в Пиринско от братовчедката Елка Атанасова. 15 бизнесмени от Югозападна България са на мушката на ДАНС. Раз­следват ги за онзи станал изключително популярен канал за безмитен внос на лукс автомобили с регистра­ция от САЩ и страни, извън ЕС. Списъкът се води от популярните братя Ангел и Владимир Ризови, собстве­ници на кино „Синемакс”.

Двамата карат мерцедеси с американска регистрация. ДАНС рови и около мастития благоевградски бизнесмен Георги Тозев, собственик на фирма „Гейт”. Той хвърчи в „Джип Лексус” с швейцар­ска регистрация. ДАНС разнищва и санданския сенчест бизнесмен Вален­тин Костадинов – Цирката, който пръв в Пиринско демонстрира БМВ Х5 още през 2006 г. Джипът на Цирката е истинска сензация в курортния град.

Шушука се, че цената му е над 100 000 евро. Колата мечта е със специален над­пис „ДЖЕЙ” и е докарана в контейнер с хеликоптер от щата Масачузетс.

Не минава обаче много време и джипът изчезва от погледа на града. Оказва се, че Цирката е управля­вал колата с пълномощно, защото по документи тя била на съвсем друг соб­ственик – американец! В списъка на ДАНС е и управителят на дискотека „Даун Таун” в Сандански Светъл Джуров. Той джитка с „Форд” с американска регистрация. Ченгетата разследват още бизнес­мена Георги Коцаков от Разлог собственик на бензи­ностанция и оранжерии, който упра­влява американски джип „Мерцедес”. В списъка на американската афера са още четирима бизнесмени от Разлог и петима от Банско, като сред тях е и популярен общественик в курортния град. Спецслужбите проследяват канала, по който лимузините стигат у нас. Оказва се, че той ми­нава през Варна. Схемата е проста – по въздух и море колите идват в България, водят се на американци, а нашенци ги карат с пълномощно и така пестят огромни пари от мита и мит­нически такси. Внасяните лукс автомобили са много мощни и за тях е задължи­телно плащането на акциз. За да се изясни далаверата, са впрегнати огромни сили – полиция и данъчни рабо­тят денонощно. Крайният резултат обаче е кръгла нула – благоевградските бизнесмени излизат по­-чисти от сутрешна роса. Източници на „Уикенд” от средите на ДАНС твърдят, че безценна роля за този финал на разследването има точно Елка Атанасова. Те припомнят, че съпругата и сестрата на въпросния бизнесмен Георги Тозев са нейни колеги юристи в Благоевград – едната е нотариус, а другата частен съдебен изпълнител. Те са

първи дружки на бившата окръжна прокурорка

а сега член на ВСС Елка Атанасова. Според слухо­вете, които до ден днешен бродят из Пиринско, сестра­та и жената на Георги Тозев организирали „оперативка” на разследваните бизнес­мени в благоевградски хотел. Определили миза от по няколко хиляди евро, за да може следствените документи, когато стигнат до прокуратурата, да бъдат щателно осакатени, така че да са негодни за повдигане на обвинение. Кинтите били броени на ръка със съответ­ните гаранции. Дали тези слухове са верни, никой не може да каже с точност и едва ли ще се намери смел свидетел да потвърди нещо толкова скандално, факт е обаче, че обвиненията по аферата са изключително анемични и, както често става у нас, цялата акция се оказва въздух под налягане.

Самият Тозев никога не е крил уважението си към магистрат Елка Атанасова, казват запознати. В Благо­евград нееднократно са я виждали като

скъп гост на семейни тържества

Георги Тозев днес уп­равлява Градския универ­сален магазин в центъра на Благоевград. Около закупуването на огромния магазин има скандали и проверки. Местните медии дори пишат, че общинският съветник Йордан Миленков е взел 75 бона рушвет по сделката. Прокуратурата и следствието уж са сезирани, текат проверки. Всяко чудо за три дни – Георги Тозев отново излиза на бял кон, невинен като момина сълза. При такава семейна прия­телка като члена на ВСС Елка Атанасова какво може да се очаква! А от Брюксел все така апелират за ре­форми и повече почтеност в съдебната власт.

МАЯ СТЕФАНОВА ДЕНИЦА ДИМИТРОВА

Вестник: Уикенд

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене