Пазят татковците с малки деца от уволнение

Еднодневните трудови договори за селскостопанска заетост да могат да се сключват до 14 дни след положения труд. Това предложение за промяна в Кодекса на труда от депутата Румен Христов ще разгледа на днешното си заседание Националният съвет за тристранно сътрудничество /НСТС/, съобщава БНР. Депутатът Корнелия Нинова предлага друга поправка, която да даде допълнителна защита от уволнение на бащите на деца до 3-годишна възраст.  Еднодневните трудови договори съществуват от миналата година. Целта е изсветляване на пазара, като те се сключват непосредствено преди да се започне работа. Важат само за деня. От Главната инспекция по труда съобщиха, че от началото на годината до вчера 1080 селскостопански производители са закупили близо 117 хиляди образци на договори, но се очаква до края на есента, когато кампанията по прибиране на продукцията ще е в пика си, техният брой да нарасне значително.

Предложението на депутата Христов е документите да се сключват до две седмици, след като е работено, а ежедневно да се попълват само списъци, които да се дават на контролните органи. Така щели да се улеснят производителите, които трудно попълвали по 100 и повече документа всяка сутрин.

За другата предложена поправка в Трудовия кодекс на Корнелия Нинова, бащите на деца до 3 години да получават аналогична защита от уволнение, по подобие на майките, се мотивира с демографската криза у нас. Смята се, че тази насърчителна мярка, ще даде сигурност на семействата, които ще могат спокойно да създават поколение, тъй като доходите в домакинството, ще бъдат запазени в периода, когато майката гледа детето си.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене