Отказаха да изпратят свещеник за панихидата на българските офицери в Босилеград

Представители на българските организации в Босилеград почетоха паметта на петимата български офицери полковник Иларион Танев, пор. Стефан Контев, пор. Станислав Стефанов, пор. Христо Владов и пор. Асен Минков, като положиха венец и цветя на паметните им плочи в Босилеградското гробище.

Управителят на Църковна община Босилеград – отец Зоран Стоянов отказа да изпрати свещеник, който да отслужи заупокойна молитва за душите на офицерите, въпреки писмено отправената молба. В словото си председателят на КИЦ-а Иван Николов изрази съжаление, че и след 103 години, Балканските войни продължават да се водят в съзнанието на историците и някои политици в Република Сърбия.

Още по-недопустимо е отношението на представителите на Сръбската православна църква, която вместо да проповядва мир и любов между хората се слага в услуга на отживялата великосръбска националистическа идеология.

„Въпреки всички подозрения и обвинения, ние настояваме да бъдат издирени имената на около хиляда български и сръбски войници загинали на територията на Босилеградско през лятото на 1913г., да им бъде повдигнат общ паметник, на който български и сръбски държавни представители да отдадат почит на жертвите на войните като първа стъпка към затваряне на страниците на историята, национално помирение и изграждане на искрени и трайни добросъседски отношения между българи и сърби“, заяви председателят на КИЦ – Босилеград, Иван Николов.

След събитието, участниците се събраха в помещението на Гражданско сдружение „ГЛАС“ и подробно запознаха народният представител Стефан Кенов с проблемите на българското малцинство, като препоръчаха България да използва опита на Унгария и Хърватска, които ефикасно защитават малцинствата си във Войводина.

Иначе, петимата български офицери са пленени на 28 юни 1913г. и разстреляни противно на всички военни конвенции същия ден в местността „Воденици“ от сръбският капитан Арсениевич. След четири дена Българска военна комиися ги есхумира, идентифицира, протоколира и препогребва в Босилеградското гробище. Събитието е документирано и описано и в Доклада на международната Карнегиева комисия. Надгробните им паметници са почупени и захвърлени неизвестно къде през осемдесетте години на миналия век.

През 2013г., по повод 100 години от Балканската война КИЦ – Босилеград и Демократичния съюз на българите подеха инициатива да възстановят надгробията им.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене