Скандал: Момче отказа награда от фондацията на Бербатов заради връзките му с Цеко Минев и олигархията!

Силвия СТОЯНОВА
Пред седмица – на 10 юни, бяха връчени годишните награди „Успелите деца на България“ на едноименната фондация на Димитър Бербатов. Давид Мавродиев е едно от децата, което за трета година поред трябва да получи приз за благотворителност. Той обаче решaва, че ще го откаже.
ЗАЩО
Причината е, че 15-годишният младеж е разочарован от Бербатов, защото е един от групата известни спортисти и шампиони, поставили подписите си под отвореното писмо до премиера Бойко Борисов с настояването да бъде спряна „войната на шепа псевдоеколози“ срещу българския спорт и зимен туризъм.
Давид обаче не е съгласен с обвиненията, че „250 милиона са прахосани за безсмислени екологични проекти, както и с обидата „шепа псевдоеколози“, и смята, че писмото на 27 спортисти е клевета, става ясно от неговото отворено писмо до футболиста, разпространено три дни след церемонията. То е публикувано от гражданска мрежа „Блулинк“ и от коалицията „За да остане природа в България“ (пълния текст на писмото може да прочетете в края на статията).
Един от спонсорите на фондацията на Бербатов е банка Fibank, в която съсобственик е Цеко Минев, свързван със собствеността на концесионера в Банско „Юлен“. Минев е и председател на Българската федерация по ски. Подкрепата на спортистите за ски туризма чрез отворено писмо до властта дойде през март, в момента, в който премиерът Бойко Борисов нареди да се спре предоговарянето на концесията на „Юлен“ за ски зоната Банско, а лобистите в подкрепа на промяната атакуваха екологичните организации с обвинения за усвояване на милиони левове за проекти за опазване на животински видове.
ПИСМО ДО БЕРБАТОВ
Осмокласникът е активен участник в кампаниите, защитаващи българската природа от застрояване, решава лично да разбере от Бербатов дали и защо е положил подписа си под искането на спортистите.
От разказа му става ясно защо Давид е стигнал до решението си за отказа от наградата на фондацията. По време на церемонията по връчването обаче никой от фондацията на съобщава за отказа от приза и не позволява позицията на момчето да бъде прочетена от сцената. Топ Преса разговаря с майката на момчето, която потвърди, че става дума за лично решение на сина й и че той няма говори с медии в момента, защото иска да изчака, за да види дали Бербатов все пак ще се срещне с него в близките дни.
Първоначално младежът вярва, че става дума за недоразумение и че Бербатов е бил подведен. Затова още през март, когато 27-те спортисти излизат с отвореното писмо срещу екологичните организации, Давид пише с въпрос към спортиста дали наистина става дума за лично мнение, че природозащитните организации са „превдоеколози“, или някой го е подвел. Тогава той смята Бербатов за свой „идол и приятел „. Не получава отговор. Мълчанието приема като потвърждение, че футболистът е съгласен с „пасквила“.
„ДА ВИ ВЪРНА НАГРАДАТА, БЕЗ ПРОБЛЕМ“
Следва и друг опит на момчето да привлече вниманието на звездата – публикува обява, че подарява предишните си два приза, със ироничен и римуван текст: „Отличия уникални, за трофеи на бизнесмени актуални: „Вместо „сливи за смет“ продавам плакет и не един, а цели два, за космическата цена от 250 милиона. За да ги даря благотворително на 27-те български шампиона, които ще ги предоставят на своя спонсор, стоящ над Закона, за да строи, от мрак до зори, лифтове, хотели и писти. А за природата, друг да му мисли!… Обявата му, заедно със снимките на плакетите от фондацията скоро е свалена от сайта за електронна търговия.
„Реших, че ако случайно бъда отново от Вас отличен, да Ви върна наградата, без проблем“, пише Давид. Според него е редно, когато дете от фондацията зададе въпрос на Бербатов, той да му отговори веднага.
От фондацията обаче отказват да прочетат публично позицията на момчето по време на награждаването, а футболистът обявява на сцената, че ще му даде отличието лично, става ясно от писмото на момчето.
В МОМЕНТА
Давид все още чака футболистът „да спази мъжката си дума“ и да му връчи лично приза.
Топ Преса неколкократно опита да се свърже по телефона с управителя на фондацията Димитрина Ходжева, както и с пиарът на фондацията, за да чуе и тяхната гледна точка, но без успех. От мнение на Ходжева, публикувано в дискусия във Фейсбук, става ясно, че според нея целта на момчето е „историята му да стане публична тема, но вместо това той и майка му ще станат тема на адвокатите на фондацията“.
Г-н Бербатов,
за приятелите си аз всичко давам. И Вас смятам за такъв, и за това Ви уважавам. Но на приятелите се отговаря не с мълчание и пренебрежение, а с добро и заинтересовано отношение, както и с отговорно поведение. Толкова ли беше трудно да ми дадете отговор прост, на зададения от мен още март месец въпрос, дали сте подписали онази клевета, че 250 милиона са получени от екообщността?… Аз не вярвах, че текстът в писмото до премиера от Вас е подписан и бях от обявеното по медиите, меко казано, слисан. Дори Ви защитавах пред приятел, че със сигурност на идеята за компромата не Вие сте създател. И до днес не мога да повярвам, че природата толкова спорта тормози, че защитниците й като мен са наречени „псевдоеколози“. И поради тази единствена причина въпросът си зададох, но отговор от Вас така и три месеца не дочаках. Попитах Ви на лично съобщение дали написаното в писмото е и Ваше мнение, или някой да Ви подведе е имал намерение. После въпроса си вече стар, го написах и като коментар, под поста Ви за трети март, но „глас в пустиня“ пак остана. Не, не правя от безразличието Ви драма, но се чудя как човек, който казва, че развитието на всяко дете от Фондацията следи, вече трети месец въпроса ми не откри?… Той и до днес без отговор стои!
И до днес не мога да повярвам, че природата толкова спорта тормози, че защитниците й като мен са наречени „псевдоеколози“.
Мълчанието Ви приех като знак на съгласие и като вид потвърждение, че сте съгласен с „пасквила“ и с оглед на Вашето обществено положение, нямаше как да очаквам от Вас извинение. Аз съм от новото поколение, което не търпи някой да го игнорира и да го спира истината да намира. След моето първоначално разочарование бе време за моето ново начинание, което да привлече Вашето внимание, че дано в едно изречение ми споделите Вашето решение. Защото Вашият отговор поне за мен има значение!… И точно тогава пуснах в OLX следната обява, със заглавие „Отличия уникални, за трофеи на бизнесмени актуални: „Вместо „сливи за смет“ продавам плакет и не един, а цели два, за космическата цена от 250 милиона. За да ги даря благотворително на 27-те български шампиона, които ще ги предоставят на своя спонсор, стоящ над Закона, за да строи, от мрак до зори, лифтове, хотели и писти. А за природата, друг да му мисли!… Моля, да ме търсят само сериозни купувачи, които на „псевдоеколози“ не са помагачи, а имат офшорки безброй и познават лично КОЙ. Като бонус подарък предлагам и още 100-тина медала, призове и купи, които няма как човек в магазина да си купи, защото са спечелени от световни състезания и не едно републиканско първенство, по Шотокан карате-до. А с тях получавате като екстра и над 100-тина луксозни дипломи и грамоти, от журналистически и литературни конкурси, като за поети най-добри. Комплектът включва и автограф за всеки фен, от офертата ми запленен. Тъй като нямам спонсорство или стипендия, разчитам изцяло на масова подкрепа, че като за 14-годишен задачата ми никак не е лека, и силно се надявам поне една финансова компания да се включи в новата дарителска кампания, под мотото „Да съберем 250 милиона за 27 спортни шампиона!“. Разбира се, обявата ми беше проверена, а после, заедно със снимките на плакетите от Фондацията, бързичко беше свалена… Няма ли я, няма го и проблема!
Аз съм от новото поколение, което не търпи някой да го игнорира и да го спира истината да намира.
Но аз не се примирих и реших, че ако случайно бъда отново от Вас отличен, да Ви върна наградата, без проблем. Защото дори и човек голям колкото Вас трябва да си научи урока, че когато подписва нещо трябва да гледа в правилната посока. И когато му зададе въпрос дете от Фондацията, веднага да му отговори, а не после да трябва да се обяснява пред нацията. А ако ме питате защо отказвам Вашата награда без притеснение, отговорът ще откриете в „Коя е тя“, едно мое любопитно произведение.
С уважение: Давид

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене