Министър Кунева: Няма разминаване на управляващите относно учителските заплати

„Няма разминаване на управляващите относно учителските заплати. Колективният трудов договор, който се сключва между Министерството на образованието и науката и синдикатите, бива много ясно комуникиран с Финансовото министерство. Той има две части – едната фиксира условията, които бюджетът позволява, а втората изразява общите виждания накъде трябва да се върви и какво е бъдещето на бюджетната процедура, по което ще работим“, коментира в Кюстендил министърът на образованието и науката Меглена Кунева.

Тя припомни, че в същата посока е било и посланието на министъра на финансите, че образованието и отбраната ще бъдат приоритетите за следващия бюджетен период. Според нея целият Отраслов съвет, който е подготвил КТД, е бил на първия ред на събора на учителите и да не се каже това, което е договореното и предстои да се подпише след събора, би било обидно и  би било подвеждане и затаяване на истина.

„Няма разминаване между премиера, финансовия министър и мен – всички осъзнаваме, че ако искаме този решаващ закон за българската икономика, социалния ни живот и децата ни да тръгне, това значи качествено образование, а то без учители е невъзможно“, посочи Кунева.

Тя добави и данните на експертите в МОН, че са нужни около 120 милиона лева за увеличение на учителските заплати и добави, че около 47 хиляди учители предстои да влязат в пенсионна възраст през следващите до 10 години и за да има млади учители, които да дойдат, трябва да има ясна перспектива за сегашните студенти.

Кунева посочи още, че БСП се държат като опозиция на българското образование с непрекъснатите си опити да отложат закона или да намерят проблеми там, където те не съществуват, като припомни, че не са внесли закон за образованието, докато са били на власт, а сега внасят искане за спирането на новия закон. Кунева каза, че няма да се промени обаче нито сигналът й за важността на учителите и нуждата да се вдъхне кураж на работещите в системата на образованието, нито темпото, с което работи МОН.

„Не вярвам в реформа без пари. На този събор видяхме огромната енергия на учителите“, добави Кунева, като подчерта присъствието на държавния глава и кмета на София като знак за ангажимент.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене