Георги Марков: Решението на Великобритания е политическо земетресение!

Трябва да има ЕС, за да има силна Европа, заяви бившият конституционен съдия

Решението на Великобритания е политическо земетресение. Това каза в дневния информационен блок „Добър ден, София“ на Радио „Фокус“ бившият конституционен съдия Георги Марков. „Трябва да има ЕС, за да има силна Европа, но той трябва да се реформира“, каза още експертът.

По думите му е очевидно, че ще има граници, национални държави, със собствени валути, но ЕС трябва да се трансформира в демократичен съюз. „Истината е, че европейските лидери и бюрократи се откъснаха от гражданите“, заяви Георги Марков. Според него решението на Великобритания е политическо земетресение.

„Ще се върви към ЕС, който за мен няма алтернатива, включително и за България, към Европейски съюз, който трябва да се реформира, при който националните държави трябва да излязат на преден план“, коментира бившият конституционен съдия. „Трябва да се разбере, че не може един – двама брюкселски бюрократи и слаби лидери, на Франция и Германия, да се опитват да определят съдбата на цяла Европа“, добави Георги Марков. Според него проблемите са започнали още през миналото лято, защото Брюксел е показал тотален отказ за решаване на европейските проблеми. „Референдумът не трябва да се разглежда изолирано от това, което става през последните 6-7 месеца в Европа“, коментира още той.

Георги Марков каза още, че една горда страна като Англия не може да приеме някой да я командва. Истинската промяна в ЕС ще дойде след изборите във Франция догодина, защото новият президент няма да позволи група неолиберали да „изяждат“ националните суверенитети.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене