Плевнелиев: Ако ЕС се разпадне, ще има трайна дестабилизация

Ако ЕС се разпадне, Европа ще бъде трайно дестабилизирана, защото Съюзът е проект за мир, върховенство на закона и спазване на човешките ценности. Държавите членки на Европейския съюз не трябва да се отказват от интеграцията и сътрудничеството помежду си, призова държавният глава Росен Плевнелиев по време на дискусия със студенти и ученици в Софийския университет, в която взе участие федералният президент на Германия Йоахим Гаук. Президентът Плевнелиев призова за спазване на правилата и за придържане към постиженията и ценностите на Обединена Европа. „Всяка война започва тогава, когато някой нарушава човешките права и върховенството на закона“, напомни българският държавен глава.

Президентът апелира националните правителства да не прехвърлят вината за неуспехите върху Брюксел, като същевременно си приписват успехите на Европейския съюз. Държавният глава беше категоричен, че процесът на европейската интеграция няма да застраши суверенитета на държавите членки. „Силата на Европейския съюз е именно в националните държави. Никой не е отнел тази сила от тях и никой няма намерение да я отнема. Тежката дума в ЕС имат самите лидери на всяка държава“, посочи президентът Росен Плевнелиев, според когото противоречие между силен Европейски съюз и силни европейски държави не съществува.

Брюксел не бива да бъде превръщан в символ на бюрокрацията, посочи още държавният глава. „За да бъдат успехите на Европа видими, политиците от националните държави трябва да бъдат честни и да признават кога Европейският съюз им е помогнал да постигат напредък и да се справят с кризите днес“, допълни Росен Плевнелиев.

Пред германския си колега и участниците в дискусията държавният глава подчерта, че новите европейски интеграционни проекти ще направят държавите членки на ЕС по-силни, без да отнемат от техния суверенитет и национална идентичност. „Никой няма да изгуби от създаването на Европейския енергиен съюз. Държавите членки, особено България, ще се радват на повече конкурентоспособност, ще се справят с монополите в енергетиката и ще привлекат повече инвестиции.  Нито една държава няма да изгуби и от създаването на дигиталния пазар“, посочи президентът, като изтъкна свободата на движението и мобилността в образованието като основни постижения на Европейския съюз. Благодарение на пълноценното партньорство в рамките на ЕС и модернизацията на страната, много млади хора се връщат от чужбина, за да се реализират в България, отбеляза още президентът Росен Плевнелиев.

Във втория ден от държавното посещение на президента Йоахим Гаук у нас държавните глави на България и Германия ще открият съвместен българско-германски бизнес форум в столичния „София Хотел Балкан“ и ще посетят Рилската света обител.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене