Британците решават: Остават или напускат ЕС

Днес във Великобритания ще се проведе референдума, който трябва да каже дали страната ще остане или ще напусне Европейския съюз. Гласуването започва в 9 часа българско време и се очаква да приключи в полунощ.

Британците ще отговарят на въпроса „Трябва ли Обединеното кралство да остане член на ЕС, или да напусне ЕС“, пише „Стандарт“. Вместо традиционните за референдум отговори „Да“ и „Не“, британците ще избират между „Остава“ и „Напуска“.

След като хората дадат своя глас за или против Brexit екзит полове няма да има. Ще започне броенето. Избирателните райони са 382. При преброяване на гласовете, в който и да е район, резултатите ще бъдат обявявани на момента. Но яснота дали Великобритания остава или напуска ще има около 6 часа в петък.

46,5 млн. души имат право на глас. Това са както граждани на Великобритания, така и на Гибралтар, който по принцип не участва в редовните парламентарни избори. За членството в ЕС имат право да гласуват и граждани на страни от британската общност като Австралия, Пакистан и др., ако са официални жители на Кралството. Гражданите на страни от ЕС, които живеят на Острова, нямат право на глас. Изключение правят тези от Кипър, Малта и Ирландия, които са част от Британската общност. Много хора вече са пуснали гласа си по пощата. Пликовете ще бъдат отворени при преброяването на останалите.

Изискване за минимална избирателна активност няма.

Референдумът бе обещан от премиера Дейвид Камерън, ако бъде избран отново за премиер на страната. Това стана миналата година и Камерън започна кампания за оставане. Той обяви, че независимо от резултатите от днешното допитване, друг референдум няма да има.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене