Адвокати от Пиринско ще пият вода пред Народното събрание днес

Адвокати от Благоевградската адвокатска колегия утре ще пият вода пред сградата на Народното събрание в София.

Защитниците от Пиринско се събират пред парламента в 14 часа не на протеста, а за да подкрепят промените в Закона за адвокатурата. В този час ще започне обсъждането на Проекта за изменение на закона в правната парламентарна комисия.  На заседанието ще присъства и председателят на благоевградската колегия Иван Чолаков.

Година и половина Проектът за изменение в Закона за адвокатурата отлежава в Народното събрание. В основната си част той бе изготвен именно от предложенията на юристите в Пиринско, които са категорични, че трябва да се въведат ясни правила при упражняване на професията им и са против възможността адвокатски услуги да се изпълняват от хора без юридическо образование.

Те първи се разбунтуваха срещу мълчаливото бламиране на законопроекта и в началото на юни започнаха ефективни протести, като отказаха поетапно да влизат в съдебна зала по наказателни дела.

Според Иван Чолаков много интереси, включително и на членовете на ВСС, пречат на осъществяването на тази част от съдебната реформа, която засяга правата и отговорностите на адвокатите. Юристите са категорични, че протакането на проекта страдат обикновените хора, които не получават адекватна правна помощ и дават пример със заверката на документи или изповядването на сделки без адвокатско присъствие от кметовете на села или чиновници.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене