Потвърдиха глоба от 1500 лева на рудник Ораново за лоши условия на труд

Районен съд-Благоевград потвърди наказателно постановление за 1500 лева, издадено на рудник Ораново. Санкцията е наложена от Главна испекция по труда за нарушение на Правилника по безопасност на труда.

Актът е съставен на 19 октомври миналата година след проверка, извършена на 6 октомври. Тогава е установено, че в дружеството не се спазва проекта при прокарване на уклон във втори добивен участък на мината. При проверката е констатирано още, че е изменена и
транспортната схема като в началото на уклон 20 е монтиран гуменолентов транспортьор и не е монтирана монорелса и хаспел за доставка на материали до работното място. В резултат на въпросното отклонение и неспазване на утвърденият проект, се е налагало работниците ръчно да доставят крепителните материали, като даже бил и наранен един от работниците в рудника заради подхлъзване. Било затруднено и придвижването на работниците по тази гумена транспортна лента, намален е габарита на изработката. Всички тези отклонения са рефлектирали върху здравословните и безопасни условия на труд в този рудник и са затруднили, а не облекчили труда на работниците под земята.

Заради това е издаден акт, който е връчен на ръководството на рудника. По-късно директорът на Главна инспекция по труда е подписал наказателното постановление за глоба от 1500 лв.

Съдът прие, че със събраните по делото доказателства е установено по несъмнен и категоричен начин, че жалбоподателят е извършил описаното в наказателното постановление нарушение. Именно затова потвърждава глобата от 1500 лева на рудника.

Решението може да се обжалване пред Административен съд – Благоевград в 14-дневен срок.

ИЛИНДЕНПРЕС

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене