Ексклузивно: Идва нова зараза от Гърция?

Вяра ИЛИЕВА

Паника обзе българските фермери заради повторната поява на нодуларния дерма­тит в района на Серес в Гър­ция. Там възобновяването на болестта е в големи мащаби. Това предупредиха фермери от Хаджидимово, Гоце Дел­чев.

„Проблемът си продължава. В момента в Серес има страш­но огнище. И всеки момент се очаква да влезе в България“, алармира Иван Сабахлъков.

Животновъдът обяви, че в гръцката област дори е обя­вено бедствено положение заради дерматита. Серес пък е само на 15 км от Петрич. И както се изразяват фермери­те, болестта „тропа на вратата им“.

Сабахлъков изрази прите­снение, че положението труд­но ще бъде овладяно.

„Ваксината няма да помог­не, може би вертолет или са­молет трябва да пръска. И в нашия селски район си про­дължава дерматитаът има огнища. Всеки божи ден пра­вим дезинфекция на стопан­ството. Сутрин осъмваме с мисълта дали някое животно се е разболяло“, разказа фер­мерът.Директорът на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев коментира, че отрано се знае за огнището на дерматита в Серес.
Той обясни, че фермерите от Сандански и Гоце Делчев са били предупредени, за да вземат навреме необходимите мерки.
Д-р Илиев припомни, че у нас практиката е да се ваксинират всички животни, включително и нерегистрираните. Той успокои, че ситуацията в Гърция се следи постоянно.
„Нелегалното движение на животни, които нямат идентификация, както и купуването на животни, защото са евтини в тези ситуации, доведе до това разпространяване на заболяването“, коментира още шефът на БАБХ.
Д-р Илиев не пропусна да спомене, че България е единствената държава, която успя за около месец да осигури необходимите ваксини за цялата страна. Той добави, че агенцията настоява за специално законодателство във връзка с нодуларния дерматит, за да бъдат по-защитени фермите. В бранша твърдят, че с получените средства ще могат само да покрият щетите, но не и да си закупят нови животни.
В същото време нодуларният дерматит бе засечен и в района на Босилеград и Буяновац в Сърбия.
Незабавно бе създаден национален щаб за предотвратяване на заразата.
В следващата седмица трябва да започне ваксинирането на говедата.
Това означава, че в следващите три години няма да има износ на говеда от Сърбия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене